HNK ne pooštrava mjere u vezi Covid-19

Hercegovačko-neretvanski kanton bilježi najveći broj zaraženih koronavirusom, 296 slučajeva na stotinu hiljada stanovnika.

Radnici Covid bolnice u Mostaru apeluju na stanovništvo da izbjegavaju javna i privatna okupljanja, te ograniče kretanje, dok od nadležnih kantonalnih vlasti traže pooštravanje postojećih epidemioloških mjera.

“Stalno pričamo o vakcinaciji, međutim vrlo malo dodirujemo svijest našeg stanovništva. Ono što se događa kod kovida je da nemamo lijeka, jedini lijek je prevencija, prevencija u vidu vakcinacije, nošenja maski, držanje distance i život s kovidom je itekako moguć samo da se naučimo konačno ponašati”, govori Manja Spahalić, specijalistica anesteziologije Covid bolnice SKB Mostar, prenosi BHRT.

U Kriznom štabu HNK smatraju da je poštivanje postojećih mjera dovoljno da se suzbije širenje zaraze koronavirusom. S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, pozivaju građane da poštuju sve propisane mjere zaštite i da se vakcinišu.

Upozoravaju kako je tek deset posto stanovništva u NHK vakcinisano. Pa, ipak, ne razmišljaju o pooštravanju epidemioloških mjera.

“One mjere koje su donesene na tom nivou, na nivou Federacije BiH, su mjere koje se primjenjuju i na području našg kantona. Ukoliko bi bilo potrebno da se donose neke radikalnije mjere, onda bismo mi kao Štab učinili. No, u ovom trenutnu, zbog svega sto se događa, nema potrebe donositi neke radikalnije mjere, objašnjava Pero Pavlović, portparol Kriznog štaba i Vlade HK.

Većina građana s kojima smo razgovarali kažu da su se vakcinisali ili to namjeravaju. Vakcinacija ne znači da se ne može zaraziti koronavirusom, kaže doktorica Spahalić, ali prema dosadašnjem iskustvu vakcina sprječava da se razvije teška klinička slika kod kovid pacijenata.

Prethodni članakMitropolit Joanikije ne odustaje od Cetinja
Naredni članakU subotu tradicionalni Velikogospojinski sabor u Blagaju