HNK bi trebao dobiti vladu u idućih desetak dana

Priča o formiranju nove Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona trebala bi biti završena u sljedećih desetak dana, najavili su iz HDZ-a BiH, SDP-a BiH i SDA, stranaka koje će činiti vladajući većinu.

Uoči početka sjednice Skupštine HNK Arman Zalihić iz SDP-a BiH i Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH kazali su novinarima kako su te dvije stranke odradile svoj dio posla, te da se sada čeka SDA.

– Naša očekivanja su uperena prema SDA. Očekujemo da oni, kao jedan od koalicijskih partnera, razriješe prijepore koji su se dogodili. Iskreno se nadam da ćemo iduće sedmice  tu priču završiti jer ovo stvarno više nema smisla. Imaju svojih unutrašnjih problema i poteškoća vezano za ovaj koalicioni sporazum, očekujemo od njih da tu priče završi i da svi skupa napokon formiramo Vladu HNK – izjavio Tomislav Martinović (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Arman Zalihić, poslanik SDP-a BiH u Skupštini HNK, ima sličan stav.

– Imamo gotov program i sporazum. S naše strane je ispoštovano, sa strane HDZ-a je ispoštovano i čekamo trećeg partnera da donese svoju odluku i da to privedemo kraju – poručio je Zalihić.

Da bi Vlada trebala biti uskoro formirana potvrdio je i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Džafer Alić iz SDA.

– Mi smo u pregovorima došli do samog kraja, osjetila se potreba završetka i dodatnog definisanja tog dogovora. Smatram da je tu došla priča do kraja i da ćemo kroz idućih deset dana to završiti. Treba nam još malo vremena, vjerujem da ćemo ovo što je zakočilo proces riješiti u idućih par dana – izjavio je Alić.

Po njegovim riječima, prvo što je usaglašeno u međustranačkim pregovorima bila su programska načela.

– Onako kako je SDA nastupila na izborima, otprilike smo taj program unijeli u ove pregovore s našim partnerima i vjerujem da je to dio programskih unaprjeđenja u radu buduće vlade i skupštine. Smatram da ćemo imenovanjem vlade doći do rješenja koje smo naveli u programu. Vjerujem da će te biti zaista zadovoljni onim što smo postigli – poručio je.

Hercegovačko-neretvanski i Livanjski kanton  posljednji su u kojima nisu formirane nove vlade nakon prošlogodišnjih izbora.

Prethodni članakZALIHIĆ: Čekamo SDA da donese odluku
Naredni članakViše hercegovačkih sela bez struje, na putevima odroni