Hil: Prioritet da shvatim sta se dešava u današnjoj Srbiji

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil, koji je stigao u Beograd prije dvije nedjelje, istakao je da za početak mora mnogo da sluša, tako da mu je prioritet da shvati šta se zapravo događa u današnjoj Srbiji.

 Srbija je drugačija zemlja nego što je bila, neki prioriteti su se promijenili. Ali ono što znam je da su ljudi ovdje usredsređeni na budućnost, kao što sam i ja – rekao je Hil u intervjuu za RTS.

Na pitanje da li očekuje da odnosi između SAD i Srbije nastave da se razvijaju u dobrom pravcu, Hil je kazao da među dvjema zemljama ima mnogo zajedničkih interesa, na mnoge dijelove svijeta gledaju na isti način, slična gledišta imaju u vezi sa mnogim pitanjima.

– Volimo NBA na primjer. Pun potencijal odnosa još nije ispunjen, tako da mislim da možemo da radimo na tome zajedno – naglasio je novi ambasador SAD.

Ukrajinsku krizu Hil vidi kao jednu od najdubljih u Evropi, kakva se nije mogla videti mnogo godina.

– Zastrašujuće je ono što vidimo da se dešava u Ukrajini svakoga dana – stradanja civila, uništavanja velikih gradova od istorijske važnosti. Iskreno, nisam siguran gdje bi to moglo da vodi, ali siguran sam da danas živimo u drugačijem svijetu od onog prije 24. februara – naveo je Hil.

Prethodni članakDanas Lazareva subota
Naredni članakMostar: Palicama oštetili kombi na vrhu Avenije