Hercegovina sve više tražena za izgradnju solarnih elektrana

Da solarne elektrane smnogi u Srpskoj gledaju kao energetsku budućnost dokaz su postrojenja koja se grade na sve strane. Najviše izgrađenih solarnih elektrana je na jugu Srpske, a prema podacima Elektroprivrede u Hercegovini je do sada sagrađeno oko 245 ovih postrojenja.

Direktor direkcije za poslove operatora sistema podsticaja u ERS-u, Bojan Šapurić, ističe da je sunčana Hercegovina sve interesantnija investitorima. Dodaje da jedina kočnica u ovoj oblasti može biti postojeća mreža.

– Sve zavisi od kapaciteta na priključak za distributivnu mrežu. Trenutno je velika popunjenost na distributivnoj mreži do maksimuma prihvaljivosti samog sistema. Najveći broj elektrana imamo na teritoriji opštine Bileća, Nevesinje i teritoriji grada Trebinja. Svakodnevno stižu pisma namjere i zahtjevi za izgradnju i proširenje kapaciteta. Najavljena je i izgradnja velikog solarnog parka na prostoru Zubačkog platoa gdje je planirano 146 megavata u prvoj fazi. Pripremni radovi su predviđeni za početak proljetne sezone. Ta elektrana bi u perspektivi trebala da u svom sastavu ima i još svoje dvije elektre dva puta po 54 megavata što bi u ukupnom zbiru dalo skoro 350 gigavat časova električne energije. Govorimo o snazi koja bi mogla da snabdijeva cijelu Hercegovinu – kaže Šapurić i dodaje da ovako velike elektrane idu na mrežu Elektroprenosa.

Da postoji izražen interes za ulaganja u obnovljive izvore energije, posebno u energiju sunca, potvrđuju i iz kompanije ETMAH kojima su baš solarne elektrane uža specijalnost.

– Nama se obraćaju potencijalni investitori, koji žele fotonaponska postrojenja za potrebe osnovnog biznisa, radi uštede energije i prelaska na čistiju tehnologiju u procesima, kao i za proizvodnju i prodaju električne energije. Razvili smo kompletnu uslugu, po principu “ključ u ruke”, koja značajno olakšava prelazak na korištenje energije iz obnovljivih izvora. Kombinovanjem nekoliko najvažnijih elemenata, a to su prije svega kvalitetno projektovanje i izvođenje, zatim premium oprema i vlastita proizvodnja komponenti za elektrane, a posebno stručna podrška investitorima u svima fazma procesa do elektrane u stalnom radu, daju rezultate. Investitori prepoznaju kvalitet i zajednički sa našim stručnim timovima učestvuju u realizaciji najboljih rješenja – kaže Mirela Zrnić, saradnik u službi marketinga kompanije ETMAH.

Zrnićeva ističe i važnost pravilnog odabira opreme kako bi elektrane radile dugi niz godina u punom kapacitetu.

– U tom smislu razvijamo najbolja rješenja. Uspostavili smo dostupan servis, lokalni lager rezervnih i zamjenskih komponenti, što osigurava adekvatno održavanje elektrana u realnom vremenu. Kada se u fotonaponska postrojenja ugradi oprema premium kvaliteta, potreba za ovim uslugama je mala, ali je važno da postoji i da elektrane nesmetano mogu da rade dugi nizu godina – ističe Zrnić.

Isplativost solarnih elektrana je oko sedam godina, a njen životni vijek je 25 godina. S druge strane, rok gradnje sa svim projektima, revizijom projekta i dozvolama koje su potrebne da jedna elektrana bude priključena na distributivnu mrežu je oko godinu dana.

Ekspanzija izgradnje fotonaponskih postrojenja traje već duže vrijeme. Iz ETMAKS – a kažu da je interes izražen i da se povećava.

– Područje Hercegovine jeste izuzetno pogodno u smislu prirodnih predispozicija, kao i infrastrukture neophodne za realizaciju ovih projekata. Ujedno, važno je napomenuti da upravo ova ekspanzija otvara nova radna mjesta u industriji, da se zapošljavaju radnici sa lokalnih područja i da se može očekivati značajan rast kapaciteta i u narednom periodu. Ako posmatramo izdvojeno naše započete projekte i njihovu realizaciju, već sada su projekcije značajnog povećanja broja radnika, posebno sa područja Hercegovine. Nova radna mjesta, zasnovana na održivom razvoju su jedan od izuzetno važnih benefita ekspanzije solarne industrije na našim područjima, pogotovo jer možemo očekivati značajan porast broja novih radnih mjesta u narednom periodu. Pri tom ova industrija zapošljava radnike različitih profila, inžinjere, tehničare, montere, ali i druge – dodaje Zrnićeva.

Energetska tranzicija i budućnost teme su o kojima će se pričati i na petom po redu Samitu energetike koji će se u Trebinju održati od 20. do 22. marta.

– ETMAX ima izuzetno dobru, dugogodišnju saradnju sa Samitom energetike Trebinje, a SET je sigurno jedan od najvažnijih događaja u oblasti energetike na Zapadnom Balkanu. Teme, sagovornici, adresiranje novih pravaca razvoja, kao i izazova, doprinose da svi učesnici dobiju jasan uvid u značaj energetike u strateškom smislu, kao i važnost povezivanja stručne javnosti na ovakvom dešavanju. SET je od početka organizovan na način da predstavlja platformu za povezivanje, razmjenu mišljenja, predstavljanje dostignuća i okuplja značajan broj eminentnih stručnjaka, naučnika i donosilaca odluka iz oblasti energetike, privrede i industrije. Prepoznatljivost SET-a je i u konceptu koji svake godine donosi najvažnije teme iz oblasti energetike, doprinosi uspostavljanju novih saradnji i budućih projekata, u svim oblastima energetike – kaže Zrnićeva.

Ove godine govoriće se o brojnim temama, a iz oblasti obnovljivh izvora svakako je interesantno istaći teme vezane za realizaciju projekata u oblasti OIE, energetske tranzicije, razvoju sektora, mehanizmu “prosumera“ i energetskih zajednica, upravljanju fotonaponskim elektranama, ali i brojnim drugim temama.

– Znajući koliko je energetika važna za naš, kao i regionalni i razvoj uopšte, vjerujemo da će SET svake godine ići korak naprijed, ukazujući na razvojne promjene i prateći njihovu realizaciju – zaključuje Zrnićeva.

Prethodni članakHrvatskoj nedostaje najmanje 200.000 radnika u svim sferama
Naredni članakZastrašujuća poruka stigla na adresu škole na Dobrinji: “Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi”