Hercegovačka vodena avantura

Neizvjesno i promjenjivo stanje na granicama domaćim je gostima otvorilo novu dimenziju turizma, otkrivanje prirodnih i turističkih ljepota vlastite zemlje. Dok turistički radnici koji ovise samo o stranim turistima trenutno prolaze kroz jednu tešku fazu, oni koji su okrenuti na grane turizma dostupne domaćem gostu profitiraju.

Udruženje Tajna prirode od 2012. upoznaje znatiželjnike sa osvježavajućom i bistrom rijekom Trebižat. Postali su prepoznatljivi po kanu izletima duž 51 kilometra ove rijeke, a od ove su sezone uveli i novu vrstu ponude, zamišljenu da turistima avanturistima priušti nezaboravan osjećaj i motiviše ih na razmišljanje o važnosti čiste prirode i očuvanja vodnih bogatstava.

Avanturizam je grana na kojoj jako puno još treba radit, iziskuje puno zaštite okoline, očuvanje ovakvim kakav jeste, možda i malo boljim nego trenutno jer prirodu nismo samo naslijedili, nego i čuvamo za buduće naraštaje”, kaže Stanko Zlopaša, predsjednik Udruženja “Tajna prirode”.

Udruženje odsad kroz program realizovan u sklopu projekta Via Dinarica nudi i višednevna iskustva, avanturu na Kravici, izlet tri rijeke i vodenu avanturu koja uključuje izlete rijekama, jezerima i završetak na moru. Uz to, lokalnim proizvođačima i ugostiteljima dovode novi tip turista, one koji sjedilački način života žele nadoknaditi jednom ekološkom avanturom.

Kada pričamo o turizmu takve vrste, uvijek se treba držati onoga sto je karakteristično za taj kraj, a za Čapljinu je karakteristično da leži na 4 rijeke, a imamo i Hutovo blato. I, zašto ne iskoristiti to za plasiranje novih proizvoda i usluga”, kaže Stanislava Borovac, turistički vodič.

Rijeka Trebižat nalazi se na plavoj liniji Via Dinarice zahvaljujući čemu turisti iz cijele BiH imaju priliku čuti za ovu vrstu izleta. Njihovim masovnijim dolaskom profitiraju i vlasnici smještaja, restorana, te lokalni proizvođači ekološke hrane.

BHRT

Prethodni članakČESTITKA IZ MOSTARA – Stari most u bojama zastave SAD-a
Naredni članakKCUS: Od 419 testiranih uzoraka, 22 novooboljelih