Herceg: Vlada će ići na povećanje plata budžetskim korisnicima

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg potvrdio je za da se u posljednje vrijeme održava intenzivna komunikacija između Vlade HNK i predstavnika sindikata budžetkih korisnika u tom kantonu, ali i da je Vlada spremna ići na povećanje plata za otprilike 5.500 budžetskih korisnika.

– Premda uredno, odnosno u potpunosti Vlada ispunjava sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, i više od toga, kolege ministri iz mjerodavnih resora i ja zbog aktualne smo krize održali nekoliko sastanaka s čelnim ljudima sindikalnih organizacija koje okupljaju zaposlenike osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika. Iako smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plata, a podsjećam kako je ova vlada povećala plate svim budžetkim korisnicima za više od 15 % kroz tri godine, uz niz drugih finansijskih intervencija za poboljšanje životnoga statusa građana, svjesni smo nezahvalnih okolnosti i sveopšteg rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tomu tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus koji još trebamo od kraja utvrditi – kazao je Herceg.

Sindikati, naime, traže povećanje plata svim budžetskim korisnicima za ukupno 15 % u odnosu na postojeće visine ličnih dohodaka. Prvi čovjek izvršne vlasti HNK, pak, poručuje kako su volja i spremnost Vlade za ovim iskorakom nedvojbeni, ali i kako su u obavezi uspostaviti održiv i realan ritam toga povećanja.

– Čini mi se kako naši partneri razumiju da ova vlada neće ”istrčavati” s obećanjima niti preuzimati na sebe neostvarive obaveze. Ono što zasad vidimo kao izgledno rješenje jest rast plata od više od 15 % kroz dvije godine odnosno rast od  8 % u prvoj i dodatnih 7 % u drugoj godini. S tim ćemo prijedlogom izići pred članove Vlade i sindikalne čelnike i, uvjeren sam, postići džentlmenski dogovor, međusobno uvažavajući i novonastalu krizu, ali i realno stanje s punjenjem kantonalnog budžeta odnosno održivosti javnih finansija – poručio je Herceg, komentiravši kako očekuje da će nedavna izmjena, kako ističe, nepravednoga Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH pomoći HNK u realiziranju ove zajedničke nakane Vlade i socijalnih partnera.

Prethodni članakPREMINUO U BOLNICI Policajac zamolio kolege da izađu iz sobe, pa pucao sebi u glavu
Naredni članakMostarski sindikati traže niže cijene parkinga