HERCEG U SKUPŠTINI O NAJBOLJEM BUDŽETU: Novac za besplatne udžbenike, majke, borce, poljoprivrednike, povećanje plata…..

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je danas, na 19. sjednici usvojila Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu i Prijedlog Izmjena i dopuna o izvršenju Budžeta HNK za 2022. godinu.

Govoreći o Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer HNK je istaknuo kako se radi o ozbiljnom i sveobuhvatnom dokumentu kojim je ova Vlada potvrdila svoju širinu, socijalnu i svaku drugu osjetljivost, stratešku i razvojnu viziju, a prije svega odgovorno, racionalno i domaćinsko upravljanje javnim finansijama.

Pomoć opštinama i gradovima 

„Uprkos svim izazovima, ali i ozbiljnim sigurnosno-privredno-finansijskim pa i – evo opet – pandemijskim poremećajima koje se na globalnom nivou događaju i čije posljedice itekako osjećamo – sa navještajem onih još i snažnijih pa i dalekosežnijih – sa neskrivenim ponosom ističem kako stabilnost javnih finansija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jednako kao i funkcionisanje svih vitalnih segmenata u našemu društvu, nikada nisu dovedeni u pitanje.

Vlada je, da malo upotrijebim metaforu – ploveći poprilično nemirnim vodama, prepunim prepreka, izazova – uspješno odgovarala na sva iskušenja, a kroz ove Izmjene i dopune Budžeta koje su pred vama vidljivo je da želimo napraviti još snažniji iskorak u korist naše cjelokupne zajednice, svih naših građana, cijeloga društva. Iskorak o kojem govorim i koji ovaj dokument predviđa puna je podrška jedinicama lokalne samouprave, našim opštinama i gradovima, kako za njihove razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte, tako i na svim drugim poljima koja su naša direktna nadležnost ili ih sufinansiramo.
U najkraćem – uspjeli smo zadovoljiti sve zahtjeve i traženja svih resora, sektora i jedinica lokalne samouprave. Kroz sedam godina rada ove Vlade očuvali smo stabilnost, otvorili razvojnu dimenziju Budžeta i, iz godine u godinu, povećavamo suficit koji usmjeravamo prema opštinama i gradovima i zajedničkim institucijama, uspijevajući kontinuirano povećavati i primanja svih budžetskih korisnika.
U okolnostima u kojima živimo, ali i u usporedbi s našim okruženjem, rezultate i dosegnutu razvojnu budžetsku dimenziju, smatram našim uspjehom i opravdanim razlogom za zadovoljstvo”, kazao je Herceg.

Besplatni udžbenici 

Posebno je ponosan na činjenicu da su, u odnosu na početne prijedloge  tzv. Rebalansa, napravili značajne pomake, posebno kada su u pitanju učenici osnovnih škola.

”Osiguravši sredstva za nabavku svih udžbenika i priručnika za sve učenike javnih osnovnih škola u Kantonu, dakle od 1. do 9. razreda, u potpunosti smo rasteretili opštine i gradove i značajno olakšali ovaj veliki izdatak našim porodicama s djecom koja su u osnovno-obrazovnom sistemu. Precizno – 16.195 školaraca dobiće besplatne udžbenike.
Proces nabavke provest će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta na način da će finansijska sredstva dostaviti školama, prema utvrđenim specifikacijama i spiskovima – za svaku školu posebno – a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima u septembru odnosno na početku nove školske godine. Ovim smo Izmjenama i dopunama Budžeta za tu namjenu osigurali cca 3 miliona KM”, naglasio je Herceg.

Podrška majkama 

Istakao je opredijeljenost Vlade da kontinuirano poboljšava materijalni status korisnika koji svoja prava ostvaruju na osnovu Zakona o zaštiti porodice sa djecom što je vidljivo i iz predloženih Izmjena i dopuna Budžeta.
”Imajući u vidu da se ukupna privredna i finansijska situacija usložnjava što vodi snažnim poskupljenjima koje, kao i cijeli svijet, trpi i naša zajednica, a opet na poseban način osjete nezaposlene osobe, odlučili smo svim nezaposlenima (27.552) koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje HNK osigurati isplatu jednokratne novčane podrške u iznosu od 100 KM po osobi.
Vlada je ovim dokumentom predvidjela i značajno povećanje novčanih podrški za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu”, istakao je Herceg.

Pomoć borcima 

Povećali su i sredstva koja planiraju izdvojiti za egzistencijalnu podršku borcima, kao i udruženjima koja brinu o borcima i povratnicima.
”Pokazali smo razumijevanje za naše vjerske službenike, te planirali sredstva za rješenje pitanja njihova zdravstvenog osiguranja.
Upoznati ste s činjenicom da kontinuirano brinemo o našem visokom obrazovanju. Tako smo i u ovim Izmjenama i dopunama Budžeta, ponovno povećali grant sredstva za 10-tak posto, te prepoznali ulogu i značaj obje naše visokoškolske ustanove.
Povećana su izdvajanja za kulturu, sport, kulturne institucije, posebno obje mostarske pozorišne kuće, Hrvatsko narodno kazalište i Narodno pozorište. Planirali smo značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih stanica, školskih i sportskih objekata i infrastrukture, dovršenje radova na zgradi kantonalne Skupštine, Kantonalnog suda, kao i za proces obnove i prenamjene hotela ”Ero” u zgradu Vlade HNK”, naglasio je premijer HNK.

Podrška poljoprivredi 

Na poseban način izdvojio je nastavak i stalno povećane podrške u poljoprivredi, privredi i turizmu.

”Značajno smo povećali namjenska sredstva za vodoprivredu gdje su ukupna budžetska izdvajanja time premašila 8 miliona KM, te za održavanje cesta koje su u nadležnosti HNK na kojoj su stavci izdvajanja dosegla 14 miliona KM”, naveo je.

Ispunjene obaveze 

Podsjetio je na činjenicu da  Vlada u cijelosti ispunjava sve obaveze preuzete potpisanim kolektivnim ugovorima, bilo da se radi o našim učiteljima, nastavnicima ili profesorima, djelatnicima u pravosuđu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ili državnim službenicima i namještenicima, kao i kada su u pitanju djelatnici u zdravstvu.

”Evo, vezano za posljednje, prošle smo sedmice potpisali i novi kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora i stomatologa kojim smo našim doktorima osigurali dostojanstvo vezano za njihova primanja i druga prava-dostojanstvo koje svakako zavrjeđuju.
Sve ove aktivnosti, posebno ova osjetna povećanja primanja u svim profesijama koje su vezane za naš budžet, pomažu ostvarenje našeg zajedničkog cilja i jasne opredijeljenosti da uspješno odgovorimo krizama i, povrh svega, zaustavimo odljev mladih i visokoobrazovanih osoba”, naveo je premijer.

Pripravnici 
”Naime, pored finansijske podrške mladim naučnicima i stipendija za sve  studente, 2.700 stipendija na godišnjem nivou, to se najbolje vidi i na pozicijama pripravnika, na kojima ove godine dodatno izdvajamo oko 1.5 miliona za prvo radno iskustvo.  Uskoro raspisujemo novi javni poziv za novi krug prijema pripravnika, tako da će u mandatu ove Vlade prvo radno iskustvo ostvariti  oko 1.000 mladih ljudi iz HNK”, kazao je Herceg.

Sredstva za nepogode 

”Nismo zaboravili obećanje o pomoći, budžetskim i namjenskim sredstvima, zemljotresom pogođenim područjima našeg kantona. Za tu namjenu u Rebalansu smo predvidjeli  400.000 KM. Očekujemo kako će naša Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo iz  Namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nepogoda  za ova područja izdvojiti i dodatna sredstva“, zaključio je premijer Herceg, izrazivši zadovoljstvo Prijedlogom Izmjena i dopuna Budžeta za ovu godinu, jer omogućuje osjetne promjene, iskorake i bolju sutrašnjicu svim stanovnicima HNK.

Prethodni članakMtel obilježio krsnu slavu kompanije u manastiru Stuplje (FOTO)
Naredni članakAPOKALIPSA U NEUMSKOM ZALEĐU: Vatra guta sve pred sobom, izgorjela jedna kuća