HERCEG U RADNOJ POSJETI RAVNOM

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas su boravili u radnoj posjeti opštini Ravno.

Posjeta je započela sastankom s Andrijom Šimunovićem, načelnikom Opštine,  Ružicom Skaramuca, predsjednicom Opštinskog vijeća i Stanom Burić, poslanicom u Skupštini HNK koji su Delegaciju upoznali s aktuelnom situacijom i izazovima sa kojima se opština i njezini stanovnici suočavaju.

Načelnik Šimunović zahvalio je premijeru Hercegu i Vladi na razumijevanju i podršci brojnim projektima koji se zajednički implementiraju na području opštine.

Razgovarano je o podršci Vjetrenici za ulazak na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Značaj za ulazak na listu dobara svjetske baštine ogleda se u očuvanju biodiverziteta određenih područja, uključujući ugrožene vrste izvanredne vrijednosti za nauku ili očuvanje života, te jačanje kapaciteta turističkih odredišta, što je od izuzetna značaja za bosanskohercegovačke dragulje prirodnog naslijeđa  kao što je Vjetrenica.

„Svjedoci smo kako se Ravno posljednjih godina sve više razvija. To je plod sistemskog rada opštinske uprave na čelu s načelnikom te podrške kantonalnih institucija, ali  i  Ravnjana koji se vraćaju rodnom kraju i pokušavaju pomoći njegovom razvoju. Uz poljoprivredu Popova polja, čiji razvoj želimo snažno podržati i ubrzati, takođe želimo podržati i razvoj turizma koji  u Ravnom živi kroz špilju Vjetrenicu i  turističke projekte, od kojih posebno značajnim smatram one vezane za uskotračnu “Ćirinu” prugu.  Takođe, bolja saobraćajna povezanost i očuvana okolina, uz postojeće resurse garant su da će Ravno, iako najmlađa, i u buduće biti jedna od najpreduzetnijih jedinica lokalne uprave u našem kantonu“, rekao je premijer Herceg dodavši i to kako će opštinsko vodstvo imati i dalje podršku Vlade HNK za sve aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvaliteta življenja na tom području.

Nakon susreta u Opštini, Delegacija je u pratnji opštinskog čelništva obišla stambeno-poslovnu zgradu koja je izgrađena u cilju demografskog oporavka, privrednog razvoja, te napretka lokalne zajednice. Osim stambene namjene, planirana je i poslovna namjena za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Crvenog križa i različitih udruženja koja djeluju u opštini.

„Uvidjeli smo da je potrebno učiniti više na stimulisanju dolaska sposobnih mladih ljudi, koji će raditi u različitim institucijama na području opštine. Budući da su stručnjaci određenih profila pokazali zanimanje za dolazak u Ravno uz uslov osiguranja smještaja, odlučili smo izgraditi ovaj poslovno-stambeni objekt, te privremeno dati na korištenje stanove onima koji su došli raditi u opštinu, a nemaju gdje stanovati. Opština je osigurala zemljište za gradnju, sve potrebne dozvole, infrastrukturu te finansijska sredstva koja smo udružili sa Središnjim uredom za Hrvate izvan RH.“, rekao je načelnik Šimunović.

„Uvjeren sam u to da će vjera u čovjeka i predan rad svih Ravnjana, na čelu s načelnikom i njegovim saradnicima, kantonalnim i drugim nivoima vlasti, uroditi istim plodovima i novim projektima doprinijeti stvaranju još boljih uslova za život u Ravnom. S tim ciljem, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dala je saglasnost za prekategorizaciju ceste Dračevo – Hutovo – Ravno – međunarodni granični prijelaz  Trebimlja, te je Planom i programom Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza HNK osigurala sredstva u iznosu 1.005.487,75 KM za razvoj cestovne infrastrukture na području općine Ravno.“, podsjetio je premijer Herceg.