HERCEG ORGANIZOVAO PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE MEDIJA: IZA VLADE TEŠKA, ALI IZUZETNO USPJEŠNA GODINA

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je u sali zgrade Vlade HNK, povodom božićnih i novogodišnjih praznika, organizovao tradicionalno druženje sa novinarima iz HNK.

U kratkom obraćanju govorio je o radu Vlade u protekloj godini, zahvalivši novinarima i medijima koji prate njezin rad na dosadašnjoj saradnji.

”Iako je i ova godina obilježena pandemijom, uspjeli smo nastaviti praksu usvajanja budžeta i drugih finansijskih dokumenata u tekućoj za narednu, što ćemo učiniti i ove godine. Svoje obaveze iz budžeta, pri čemu, prije svega, mislim na plate i doprinose za sve budžetske korisnike, te obaveze prema dobavljačima izvršavamo redovno. Ponosni smo i na činjenicu da imamo sve snažnije izraženu razvojnu dimenziju Budžeta, te osiguravamo sredstva za podsticaje u privredi, poljoprivredi i turizmu”, naglasio je Herceg.

Takođe, vrlo važni smatra i opredijeljenost za stalnu podršku obrazovanju, koje je u vrhu prioriteta  rada Vlade. Pored redovnog i svake godine za 10 odsto većeg sufinansiranja Sveučilišta i Univerziteta, osiguravaju sredstva za stipendije i subvencije za smještaj u studentske domove-godišnje više od 2600.

”Posebnu pažnju posvetili smo i uslovima u kojima borave naši učenici, te smo stoga obnovili brojne školske zgrade i školske sportske sale. U fokusu našega rada značajno mjesto pripada brizi o boračkoj populaciji, te uz podrške za stambeno zbrinjavanje, nabavku ortopedskih pomagala, banjsko liječenje, boračke zadruge, izdvajamo sredstva za zapošljavanje djece boraca. Nastavili smo i sa aktivnostima usmjerenim na naš cilj da uistinu budemo Vlada cijeloga Kantona. Moje riječi potvrđuju se kroz konkretne razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte. U svakoj našoj jedinici lokalne samouprave postoje projekti koje zajednički implementiramo i gdje zajedno promišljamo bolje sutra za naše građane”, rekao je Herceg navodeći dio konkretnih  rada Vlade HNK.

”Oni su ohrabrujući ali  ih moramo gledati u kontekstu vremena u kojem živimo. Mi, naime, ne smijemo zatvoriti oči prema problemima sa kojima se suočavamo. Pri tome, prije svega, mislim na snažniji razvoj privrede jer je to jedini način kako smanjiti trend odlaska mladih. To su teme kojima moramo dati još veći značaj kako bismo stvorili preduslove koji će mlade ljude zadržati na našem prostoru. U tom kontekstu nastavićemo, takođe, sa aktivnostima na provođenju nove Strategije razvoja HNK, te efikasnijeg korištenja fondova EU koji nam stoje na raspolaganju. Očekuje nas još dosta posla kako bismo dosegli  postavljene ciljeve, no, uvjeren sam kako ćemo uz puno zalaganja i punu odgovornost za povjerene nam dužnosti znati odgovoriti na izazove koji pred nama stoje. S tim mislima, zahvaljujem vam na saradnji, vama koji ga proslavljate želim čestit i blagoslovljen Božić, a svima puno ličnog i profesionalnog uspjeha u Novoj 2022. godini”, rekao je premijer Herceg.

Prethodni članakHDZ predložio rezoluciju o zaštiti Ustava BiH
Naredni članakPREMIJER HERCEG: POVEĆANE PLATE SVIMA, LJEKARIMA ZA 30 POSTO, SVAKI STUDENT IMA STIPENDIJU, ULAGANJA OD IVANA DO IVANJICE