HERCEG: Odlaganje izmjena Izbornog zakona dovodi u pitanje opstanak BiH

Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg izjavio je da odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno komplikuje političke prilike i dovodi u pitanje opstanak BiH.

On je taj stav prenio tokom sastanka sa ambasadorom Austrije u BiH Ulrike Hartman u Mostaru.

„Kao jedan od ključnih izazova koji stoje pred BiH, uz ustavne reforme, je Izborni zakon i potreba njegove izmjene što je temeljni preduslov da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne predstavnike”, poručio je premijer HNK-a.

Herceg je naglasio kako složene političke prilike na direktan način utiču na sve segmente života građana te je potrebno tražiti rješenja kroz stalan dijalog i kompromise.

Herceg je napomenuo i potrebu izmjene nepravednih odredbi Zakona o pripadnosti javnih prihoda čija sadašnja raspodjela nije pravedna i čijom bi izmjenom HNK-u pripala značajnija sredstva, što bi direktno uticalo na poboljšanje uslova u brojnim segmentima života građana.

Premijer Herceg upoznao je ambasadora Austrije s aktuelnom situacijom u HNK-u i aktivnostima Vlade, posebno tekućim procesima izrade i usvajanja ključnih finansijskih dokumenata za narednu godinu kroz koje se traži balans i stabilnost za očuvanje i socijalne i razvojne dimenzije budžeta, uprkos svim izazovima koje pandemijska, politička i privredna kriza postavljaju pred vlast i društvo u cjelini.

Ambasadorica Hartmann zahvalila je premijeru Hercegu na otvorenom i iskrenom razgovoru, rekavši da su joj takvi susreti od  značaja i pomoći za ispravno sagledavanje aktuelnog političkog trenutka u državi.

Prethodni članakVLADA HNK UPLATILA 520.000 ZA PODRŠKU KULTURI I SPORTU
Naredni članakAPEL VLASTIMA DA ZAŠTITE UHAPŠENE BORCE: Privođeno preko 200 boraca Nevesinjske brigade