HERCEG I MARTINOVIĆ NA REGIONALNOM SAJMU DOBRIH PRAKSI ZA OSOBE S INVALIDITETOM

U organizaciji Caritasa BiH, a u okviru Projekta SOCIETIES 2, danas je u Međugorju održan Regionalni sajam dobrih praksi za osobe s invaliditetom koji je okupio više od 100 osoba iz pet zemalja, te predstavnike vladinih i nevladinih institucija koje rade s osobama s invaliditetom.

 Nevenko Herceg, premijer HNK u pozdravnom govoru prisutnima zahvalio je čelnicima Caritasa i predstavnicima Evropske unije u BiH koji provode niz aktivnosti kojima se podržava evropski put naše zemlje.

„Vlada HNK u cijelosti i predano dijeli evropske vrijednosti integriranja i čvrsto je opredijeljena da se, kroz partnerstvo i saradnju, još jače uključi u taj proces i tako doprinese nimalo laganom, ali – želimo vjerovati – ipak u konačnici izvjesnom prijemu BiH u porodicu Evropske unije.

Naravno, uz projekte koje provode kantonalni organi, zadovoljstvo je svjedočiti kako postoje i ovakvi projekti koji su plod konkretne saradnje vladinoga i nevladinog sektora.

Ovaj je sajam  posvećen predstavljanju čak 43 mala projekta SOCIETIES 2 koji će promovisati nove ideje. Također, Sajam je mjesto razmjene iskustava, dijaloga i znanja, a što je najvažnije – okuplja jednu od najranjivijih populacija u našem društvu – osobe s invaliditetom, pomažući im u važnom procesu integracije koji smo svi u obavezi prepoznati i snažno podržati.

Ovim projektima i konkretnim aktivnostima koje će biti realizovane na terenu znatno će se ojačati djelovanje lokalnih organizacija osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama mentalnoga zdravlja te podržati proces socijalne uključenosti i razvoj socijalnih usluga za osobe s invaliditetom.

Premda smo svjedoci kako se osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu susreću s raznoraznim nedaćama i preprekama, od onih arhitektonskih preko informacijsko-komunikacijskih, obrazovnih, socijalno-ekonomskih i poteškoća u zapošljavanju, brojni su primjeri koji pokazuju kako upornost i zalaganje mogu prevladati sve barijere.

Lično sam se uvjerio kako osobe s invaliditetom mogu i žele raditi, kako su odgovorni i odani članovi kolektiva, ali i kako svojim prisustvom, iskrenošću i vedrinom često podižu radni moral u organizaciji, motivirajući ostale zaposlenike na jače zalaganje i pokretanje inicijativa.

Vlada, na čijem sam čelu, uvijek će biti partner i prijatelj u podršci naših najranjivijih sugrađana. Potvrda mojih riječi je u činjenici kako Vlada podržava brojne aktivnosti vezane za tu populaciju. Istaknut ću podršku Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba u Stocu i Javnoj ustanovi Edukacijsko-rehabilitacijski centar „Sveti Josip Radnik“ u općini Čitluk, angažovanje 104 asistenta u nastavi, izdvajanje budžetskih sredstava za projekte Caritasa, Udruženja Vedri osmijeh, te niza drugih udruženja i institucija. Predviđenim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti na još snažniji način prepoznate su potrebe osoba sa invaliditetom. Važno je reći kako Vlada i resorno ministarstvo podržavaju udomiteljstvo i alternativne, odnosno porodične oblike zbrinjavanja djece i odraslih. U tom kontekstu nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći kako bismo unaprijedili i poboljšali kvalitetu života i radnoga angažmana osoba sa invaliditetom. Važno je i danas, u ovoj prilici i na ovom skupu, ponovo poslati jasnu poruku!,“ zaključio je premijer Herceg, izrazivši nadu u to kako će ovaj sajam prerasti u tradiciju, dok je Međugorje i njegova duhovnost idealno  mjesto za njegov rast i razvoj.

Inače, cilj Projekta SOCIETIES 2 je jačanje učestvovanja organizacija civilnog društva u javnom dijalogu i uticaj na procese donošenja odluka povećanjem njihove stručnosti i kapaciteta u području socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i politike deinstitucionalizacije.

Prethodni članakNa sportskim igrama ‘UNDOKAI’ učestvovalo 140 mostarskih osnovaca
Naredni članakPredmet ‘Kaplan i ostali’-Tužilaštvo traži veće kazne za nasilno prekidanj izbora