Helikopter Raisija traži vojska, zbog magle obustavljeno traganje iz vazduha

Spasilačka akcija za helikopterom predsjednika Irana Ebrahima Raisija, koji je danas imao nesreću pri prinudnom sletanju traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske, ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Šef iranskog društva Crvenog polumjeseca Berhosein Kolivand rekao je da 40 timova za brzo reagovanje tragaju u svim pravcima kako bi pronašli helikopter u kojem se nalazi predsjednik Raisi i njegovi saputnici, ali da su vremenske prilike veoma nepovoljne i prolaz otežan, kao i da se akcije traganja i spasavanja sprovode uz sve napore.

Portparol iranskog Odjeljenja za vanredne situacije, Babak Јektaparast, saopštio je da je u oblast gdje se dogodilo prinudno sletanje helikoptera koji je prevozio Raisija i njegove saradnika poslato osam vozila hitne pomoći

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio je da je danas helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri sletanju u istočnom Azerbejdžanu.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsjednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao “prinudno sletanje” zbog lošeg vremena, prenijela je agencija Tasnim.

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vreme da se stigne do helikoptera.

– Komunicirali smo sa saputnicima predsednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mjesta nesreće i sletanja helikoptera, i daju nam informaciju – rekao je Vahidi.

Iranska agencija IRNA prenijele je ranije, pozivajući se na izvještaje pojedinih medija, da je helikopter sa Raisijem navodno imao “incident pri sletanju”.

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa ministrima i zvaničnicima bezbedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Navodi se da su neki od predsednikovih saputnika u helikopteru uspeli da kontaktiraju kontrolni centar, i da je time porasla nada da će se ovaj incident završiti bez žrtava.

Spasilačke snage Crvenog polumjeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izvještaja o mogućoj nesreći, navodi Tasnim.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA.

U međuvremenu, agencija Fars je nakon izveštaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance “da se mole” za predsjednika, preneo je Rojters.

Prethodni članakOvih 7 tipova lažnih prijatelja će vam ”doći glave” prije ili kasnije
Naredni članakZvezda je šampiona ABA lige! Crveno-beli “pomeli” Partizan u finalu sa 3-0