Helez podnio krivične prijave protiv Dodika, Goganovića i Damjanića

Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez podnio je danas krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, svog zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića, zbog, kako je naveo, neustavnog i nelegalnog obilježavanja 9. januara.

Helez, koji je u poslednje vrijeme u više navrata kritikovao Republiku Srpsku, njeno rukovodstvo i prijetio hapšenjem predsjednika Republike Dodika, kaže da vezano za taj datum ima nekoliko krivičnih djela među kojima je, kako tvrdi, i udar na ustavno-pravni poredak države BiH.

– Krivična prijava protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je sačinjena vrlo ozbiljno, četiri advokata su radila na njoj. Temeljno su je pripremili na 16 stranica, ima 34 priloga i dva CD-a. Prošao je 9. januar, a većina političara i medija napravi galamu, ali ne bude ništa nakon toga. Želeo sam da ostanem dosledan i napravio sam krivične prijave – rekao je Helez, prenosi N1.

On kaže da je njegova obaveza da štiti Ustav i zakon BiH kao i sakog građanina.

– Nema nikakavih nacionalnih tenzija. Isto bih uradio da bilo ko udari na ustavno-pravni poredak BiH. Bilo je da Bošnjak ili Hrvat, potpuno isto bih uradio kao sa Miloradom Dodikom. Pozivam da se okane, što bi naš narod rekao, ćorava posla i obezbijedimo građanima BiH što bolji život, idemo ka EU i NATO savezu – rekao je Helez.

Ona kaže da je većina njegovih kolega mogla da podnese krivičnu prijavu, ali vjerovatno ih je, kaže, bilo strah.

Republika Srpska je 9. januara tradicionalno obilježila Dan Republike u prisustvu mnogobrojnih zvanica, gostiju i građana, što je izazvalo tenzije u dijelu međunarodne zajednice i političkom Sarajevu.

Ustavni sud BiH je na zahtjev lidera bošnjačke SDA Bakira Izetbegovića ovaj praznik proglasio neustavnim. Ustavni sud je konstatovao da nema ništa protiv da Republika Srpska obilježava svoj dan, ali je problem što je 9. januar i praznik Srpske pravoslavne crkve – Sveti Stefan.

Prethodni članakPotvrđena optužnica protiv Cikotića za ratni zločin
Naredni članakDodik: “Trojka” svojim izjavama pokazuje da zastupa američke i britanske interese