HE “Buk Bijela”: Stav zajedničke Komisije za koncesije do kraja oktobra

Zajednička komisija za koncesije, u kojoj će se naći republički eksperti i njihove kolege sa nivoa BiH, trebalo bi da do kraja oktobra zauzme stav u vezi sa problematizovanom gradnjom Hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini, a članovi će uskoro prvi put da se nađu za istim stolom, potvrđeno je Glasu Srpske.

Predsjednik Komisije za koncesije BiH Milomir Amović rekao je da je odštampano rješenje za formiranje zajedničke komisije, te da ostaje da se dogovore o terminu održavanja sjednice.

On je pojasnio da će to Amović je potvrdio i da je već obavio određene razgovore sa kolegama iz Komisije za koncesije Republike Srpske, ali i da, kako kaže, problem neće predstavljati ni to što Komisija za koncesije BiH, prema zakonu, treba da ima sedam članova, a sada ih broji četiri, jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015. godine i jer oni šalju u zajedničko tijelo četiri člana.

– U rješenju o formiranju komisije smo naveli da je rok za odluku do kraja oktobra, što je zatražio sud – naveo je Amović.

Glas podsjeća da je stav Republike Srpske o ovom pitanju jasan – Srpskoj niko ne može da zabrani da gradi hidroelektranu na svojoj teritoriji i članovi republičke komisije će takav stav zastupati i u razgovorima sa kolegama sa nivoa BiH.

Ustavni sud BiH je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE na rijeci Drini, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Komisiji je naloženo da, u svojstvu zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Prethodni članakDačić: Dodikova smjena bila bi veliki udar na BiH
Naredni članakKovačević: Bošnjaci konstantno očekuju da stranci ispunjavaju njihove želje