HDZ U POSAVSKOM KANTONU U NEUSTAVNU VLADU UMJESTO SRBINA IMENOVAO JOŠ JEDNOG HRVATA

Skupština Posavskog kantona juče je u neustavnu Vladu, umjesto Srbina, imenovala još jednog ministra iz reda hrvatskog naroda i time još jednom potvrdila neustavnost, te pogazila srpski narod kao da ne postoji na ovom području, izjavio je Srni predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Damir Ivetić.

Ivetić objašnjava da je Skupština Posavskog kantona na jučerašnjoj sjednici mimo dnevnog reda definisanog na kolegijumu, kao dopunu, uvrstila imenovanje nedostajućeg ministra MUP-a Posavskog kantona.

On podsjeća da je nakon imenovanja Vlade Posavskog kantona u kojoj nema nijednog Srbima Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH jasno upozorila Skupštinu Posavskog kantona na povredu prava iz Ustava BiH, Ustava FBiH i Ustava Posavskog kantona, te uputila preporuku da se otkloni utvrđena povreda prava kako bi Vlada Posavskog kantona bila formirana u skladu sa ustavnim načelom o ravnomjernoj zastupljenosti konstitutivnih naroda.

”Predsjednik Skupštine Blaž Župarić (HDZ) potom krajem decembra prošle godine odgovara Instituciji ombudsmana da je Skupština preduzela aktivnosti na provođenju preporuke, da Vlada Posavskog kantona nije popunjena u cjelini, te da se vode pregovori oko upražnjene pozicije ministar MUP-a. Zatim, Institucija ombudsmana zatvara predmet, a Župarić i HDZ obmanjujući i varajući Instituciju ombudsmana i cjelokupnu javnost, te kršeći i Ustave i zakone, umjesto Srbina imenuju još jednog Hrvata”, ističe Ivetić koji je i odbornik u Opštinskom vijeću Odžaka.

On naglašava da je postupanje Skupštine Posavskog kantona presedan, te da je u potpunosti kontradiktorno onome što su pismeno poslali kao odgovor Instituciji ombudsmana.

”Politika HDZ -a na ovom dijelu Federacije BiH je upravo nanijela štetu kako srpskom narodu tako i bošnjačkom narodu u Posavskom kantonu. Imenovanjem ministra MUP-a iz reda hrvatskog kantona prekršeni su svi postulati koje zagovara i OEBS i OHR i  svi ustavi u BiH”, navodi Ivetić.

On podsjeća da je vlada Posavskog kantona jedina koja u svom sastavu nema sva tri konstitutivna naroda i ne odražava popis stanovništva iz 1991. godine.

”Predsjednik Vlade Posavskog kantona Đuro Topić uporno siluje demokratiju i ono šta zagovara HDZ BiH. Na taj način pokušava jedan od tri konstitutivan naroda u BiH da zbriše sa lica zemlja na ovom području i uskrati svu mogućnost legitimnog predstavljanja na području Posavskog kantona što upravo njegov predsjednik Dragan Čović zagovara na višim nivoima vlasti”, kaže naglašava Ivetić.

Ivetić napominje da upravo HDZ BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović konstanto vapi za legitimnim predstavljanjem pozivajući se na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. ” U isto vrijeme Čovićevi puleni u Posavskom kantonu rade isto to na štetu srpskog naroda, ali i dijelu bošnajčkog naroda. Toliko o principijelnosti politike HDZ-a”, kaže Ivetić.

U Vladi Posavskog kantona osam je Hrvata iz HDZ-a i jedan Bošnjak iz SDP-a.

Prethodni članakJokić upisao novi tripl-dabl i ušao u istoriju!
Naredni članakKošarac: BRIKS unija prijateljskih država, Zapad nudi “šarene laže”