HDZ TRAŽI KONSTITUTIVNOST ZA SRBE U HNK

Klub poslanika HDZ-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ uputio je danas kantonalnoj Vladi inicijativu za promjene Ustava ovog kantona, kojim bi bila riješena konstitutivnost srpskog naroda, potvrdio je zamjenik predsjedavajućeg kantonalne Skupštine Tomislav Martinović /HDZ/.

“Ta inicijativa upućena je Vladi HNK i mi ćemo pokušati u okviru tih pitanja obuhvatiti i ona druga koja se tiču institucija koje odavno nemamo. Tako bismo trenutno stanje i osnovni pravni akt kantona uskladili s onim što u praksi imamo”, rekao je Martinović novinarima.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago /SDA/ istakao je da još od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje je utvrdio Klub Bošnjaka u vezi sa izmjenama Ustava, koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i na ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma ćirilica.

“Mogu odgovorno reći da će svi poslanici u Klubu Bošnjaka podržati prijedlog kad dođe iz Kluba poslanika hrvatskog naroda i mislim, ako se krene u tu proceduru, da je sve pripremljeno. Praktično samo treba mogućnost da se izmjene Ustava utvrde i donesu sa dvotrećinskom većinom, a to je sa 20 ruku. Ako Klub poslanika Hrvata bude za, nema nikakvih problema da se to završi. Ako bude trebalo i vanrednu sjednicu ćemo zakazati da bi to civilizacijsko pitanje riješili”, izjavio je Špago.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović danas je rekao da garantuje da će u roku mjesec dana Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona izmijeniti Ustav i na taj način priznati Srbe kao konstitutivan narod, a srpski jezik kao ravnopravan hrvatskom i bosanskom.

Srbi u HNH i još dva kantona nisu konstitutovan narod.

Ustavni sud FBiH je još u maju 2019. utvrdio da nekoliko odredaba ustava tri kantona krše Ustav FBiH, te naredio da kantonalne skupštine izmjene svoje ustave u roku od šest mjeseci, ali to do sada nije učinila nijedna.