HDZ: Hitno dovršiti izmjene Izbornog zakona BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručili su sa sastanka u Zagrebu da proces izmjena Izbornog zakona BiH i osiguranje legitimnog predstavljanja Hrvata u BiH mora biti hitno dovršen.

Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, najavio je sinoć radnu posjetu Briselu i razgovore sa visokim funkcionerima EU o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, saopšteno je iz HDZ BiH.

On je naglasio značaj obraćanja pred Odborom Evropskog parlamenta za spoljne poslove, te predstojeću posjetu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja BiH, sa kojim je tokom vikenda razgovarao i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Čović je rekao da su BiH potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uslovi za održavanje opštih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH ka EU.

On je izrazio zabrinutost zbog pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu i izrazio nadu da će se istragom utvrditi sve okolnosti ovog ozbiljnog incidenta, koji je mogao imati i tragične posljedice.

Plenković je istakao značaj nastavka pregovaračkog procesa i postizanja hitnog dogovora između lidera hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost tri konstitutivna naroda u BiH.

On je rekao da je neodrživa praksa da Hrvati ne biraju svoje legitimne predstavnike u domove naroda i Predsjedništvo BiH.

Plenković je dodao da s predstavnicima EU i međunarodne zajednice nastavlja razgovore o položaju hrvatskog naroda, te situaciji u BiH.

On je poručio da je Hrvatska najsnažniji zagovornik napretka BiH na njenom putu prema članstvu u EU i NATO.

Čović i Plenković razgovarali su i o situaciji u Ukrajini, te osudili rusku specijalnu operaciju i izrazili žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca.

Prethodni članakSaobraćajna nesreća kod Mostara, dvije osobe povrijeđene
Naredni članakVučić: Sačuvati mir po svaku cijenu