HDZ formira Vladu u HNK sa strankama Trojke?

Osam mjeseci nakon izbora, stekli su se uslovi da i Hercegovačko-neretvanski kanton dobije novu Vladu, piše FENA pozivajući se na svoje izvore.

Iz izvora bliskih HDZ BiH, stranci bez koje se Vlada HNK ne može formirati jer s 11 ruku drže ključeve vlasti u ovom kantonu u kojoj se Vlada formira dvotrećinskom većinom od 20 zastupnika, tvrde da je izglednije da vlast formiraju sa strankama trojke na čelu s SDP-om. Na taj način “pratila bi se većina na državnoj razini i na nivou Federacije BiH“, potvrdio je FENI izvor iz HDZ BiH uoči završne runde pregovora koja bi trebala završiti dogovorom oko formiranja Vlade i raspodjele ministarskih resora.

Proteklih dana iz Kantonalnog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovom kantonu HDZ bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade, a ovom stanovitom političkom zaokretu očigledno su kumovale konsultacije na višem nivou.

Ukoliko se pregovori završe prema informacijama koje su dobili od svog izvora, SDA prelazi u opoziciju u ovom kantonu.

Na čelo Vlade HNK-a koja više od četiri godine radi u tehničkom mandatu, prema izjavama čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, dolazi premijerka.

Prethodni članakMostarac i Sarajlija uhapšeni u Neumu
Naredni članakBirajte najbolje IPTV pakete, sada s popustom!