HDZ BiH napustilo 14 funkcionera mladeži stranke

Dio funkcionera mladeži HDZ-a BiH iz Zeničko-dobojskog kantona podnijeli su neopozive ostavke na funkcije i članstvo u HDZ-u BiH.

–  Ovim putem vas želimo obavijestiti da kao istaknuti članovi HDZ BiH dajemo neopozive ostavke na stranačke dužnosti i članstvo unutar HDZ BiH. Ostavku na dužnosti i članstvo podnose:

‐Robert Bošnjak – član Središnjeg odbora HDZ BiH, potpredsjednik Mladeži HDZ BiH, član Kantonalnog odbora HDZ BiH ZDK, član Opštinskog odbora HDZ BiH Žepče, član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK (Žepče),

‐Ante Kelavić – Međunarodni sekretar Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži Opštinskog odbora HDZ BiH Maglaj, član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK (Maglaj),

‐Ivan Lovrić – član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK (Žepče),

‐Antonio Šimunović – predsjednik Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH i član Županijskog odbora HDZ BiH ZDK (Žepče),

Ostavke je podnijelo ukupno 14 članova Kantonalnog odbora, među kojima su i predsjednici Opštinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

Brojni razlozi

– Razlozi ovakve odluke su mnogobrojni i gomilaju se već godinama. Prava istina je da je stanje u stranci na našim prostorima nezapamćeno loše. Ono što nas je između ostalog definitivno najviše ponukalo na ovakav radikalan potez su posljednji unutarstranački izbori HDZ BiH koje smatramo apsolutno neregularnim, štoviše, izrežirani su i ne oslikavaju stvarnu podršku članova na terenu. Jedan od primjera je Općinski odbor HDZ BiH Maglaj, gdje izbori uopće nisu održani. Ono što treba naglasiti je i nerazumijevanje, nepoštivanje, a u konačnici i isključivost od strane vječitog načelnika Općine Žepče i člana predsjedništva HDZ BiH Mate Zovke ali i bivšeg predsjednika Opštinskog odbora HDZ BiH Žepče Josipa Martića koji traju već godinama. Naime, manipulativno ponašanje gore navedenog dvojca udruženo sa namještaljkama i ucjenama u zadnjih nekoliko godina sistemski onemogućuju saradnju Opštinskog odbora Mladeži HDZ BiH Žepče sa Kantonalnim odborom Mladeži HDZ BiH Zeničko-dobojskog kantona te nas u potpunosti pokušavaju politički eliminirati.

Politika podjela

Bitno je istaknuti da mi gore potpisani iako smo svi visokoobrazovani, politički ostvareni i prepoznati na državnom nivou a i šire, nemamo priliku učestvovati u lokalnoj politici, tj. onemogućeni smo odlukama pojedinaca. Ističemo kako se za ovu niti malo laganu odluku nismo odlučili preko noći, ona je rezultat višegodišnjeg nedjelovanja vrha stranke na naše molbe i ukazivanja na postojeće probleme s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja. Ovom prilikom želimo najiskrenije zahvaliti Predsjedništvu Mladeži HDZ BiH na čelu sa predsjednikom Matom Lončarom na izuzetno korektnoj i sveprisutnoj saradnji svih ovih godina.

Nažalost, prisiljeni smo svoje znanje, vizije te političke ideje realizirati na neki drugi način. Ne možemo biti dio politike u općini i kantonu u kojim nam se de facto ne dopušta političko djelovanje, samo zato što slijepo ne slijedimo politiku podjela i frakcija, koja je na kraju krajeva pogubna za HDZ BiH te jedinstvo Hrvata na ovom prostoru. Slijedom toga, donijeli smo ovakvu odluku te se nadamo da će nas u istoj razumjeti i podržati Hrvati unutar općine Žepče i Zeničko-dobojskog kantona, jer nikad interesi pojedinca ne mogu biti ispred interesa hrvatskog naroda na teritoriju kojeg su naši roditelji velikom žrtvom odbranili – poručili su.

Prethodni članakVlado Georgiev ljubi 15 godina mlađu: Ovo je žena sa kojom pjevač ima djecu i koja je uspjela da mu zauvijek zarobi srce
Naredni članakTrodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM