HDZ BiH: Bošnjačka strana odbija sprovođenje potpisanog dokumenta

HDZ BiH pozvao je potpisnike Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su prije dvije godine potpisali HDZ BiH, SDA i ključni međunarodni akteri, da hitno pristupe njegovom sprovođenju da bi predstojeći izbori imali sve političke i pravne norme za primjenu izbornih rezultata.

HDZ BiH podsjeća da su danas navršene tačno dvije godine otkako je potpisan ovaj sporazum, a da su načela sadržana u tom sporazumu trebala biti osnova za konačno rješenje onemogućavanja političke majorizacije i primjene svih presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

– Predsjednik SDA Bakir Izetbegović posljednje dvije godine obmanjuje javnost raznim lošim izgovorima, svjestan političke krize koju izaziva ignorisanjem obaveza koje je preuzeo stavljanjem vlastitog parafa. Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda temelj je Dejtonskog mirovnog sporazuma i Vašingtonskog sporazuma kojim je nastala Federacija BiH – saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a su istakli da pokušaji političkog avanturizma utemeljenog na majorizaciji i nastavku diskriminacije od bošnjačkih stranaka vodi dominantno prostor FBiH u nesagledive posljedice i još dublju političku krizu.

Prethodni članakTUGA U BOSANSKOM PETROVCU Iznenada preminula mlada majka troje djece
Naredni članakDijete od 14 godina lažno prijavilo bombe u školama SBK