HAOS U BOLNICI U ČAKOVCU: Pacijentu greškom u venu ubrizgali dezinfekciono sredstvo, odmah preminuo

Pacijent na hemodijalizi u Županijskoj bolnici Čakovec u Hrvatskoj preminuo je nakon što mu je intravenskim putem greškom ubrizgano medicinsko sredstvo koje se koristi za higijenu pacijenata, a ne dezinficijens, saopštio je danas direktor bolnice Tomislav Novinščak.
On je novinarima rekao da je u toku inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kao i vanredni unutrašnji, stručni nadzor ovog tragičnog događaja u kome je zbog greške u terapiji preminuo šezdesetdvogodišnji pacijent.

„Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije“, rekao je on.

Novinščak je istakao da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra, prenose hrvatski mediji.

„Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je proveden u prostorima koje bolnica već mjesecima ima za pregled, terapiju takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i provodila je dva postupka – odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu“, rekao je direktor bolnice.

Prema njegovim riječima, sestra nije suspendovana već je na bolovanju i danas nije radila.

„Riječ je o događaju u našoj Županijskoj bolnici koji ne pamtimo otkada sam ovdje, a mnoge moje kolege i duže“, rekao je Novinščak.

On je dodao da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni.

Predsjednik Povjereništva za unutrašnji nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević rekao je da su na sastanku konstatovali sve okolnosti i definisali nivo odgovornosti i stručne greške koja je napravljena.

Županijska bolnica Čakovec u četvrtak je ujutro bila pod opsadom. U bolnici su se izmjenjivali policijski inspektori, stručni nadzornici, inspektori Ministarstva zdravstva, tužioci i unutrašnja kontrola ne bi li se utvrdilo kako je tačno preminuo Antun Toplek (62). Znalo se da mu je bio nenamjernom pogreškom ubrizgan krivi preparat, a sad se zna i koji.

– Radi se o medicinskom sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka, pojasnio je direktor Tomislav Novinščak.

S preminulim, koji je bio u samoizolaciji, pa su primijenjena posebna pravila, tokom dijalize je bila samo jedna sestra, koja je shrvana, od juče na bolovanju. U bolnici je bio haos. Kad čovjeka koji rutinski dođe odraditi terapiju hemodijalizom umjesto da se sam odveze kući, odvezu u Zagreb na obdukciju, haos i treba biti. Antun Toplek umro je na Odjelu za hemodijalizu od zakazivanja svih organa, nakon što mu je medicinska sestra u venu ubrizgala još nepoznatu supstancu.

Jutarnji neslužbeno saznaje što je tome prethodilo. Sestra u kasnim dvadesetima četiri je sata u skafanderu, s maskom i vizirom brinula o pacijentima na dijalizi. Antuna su, kad je stigao, jer je bio u mjeri samoizolacije, odveli u drugu sobu. Sestra je uzela pladanj i na njega stavila sve potrebno da ga pripremi na postupak. Na odjelu hemodijalize sve se tekućine drže u špricama na kojima treba biti napisan sadržaj.

Kako je i zašto došlo do toga da je Antunu ubrizgala pogrešnu, još uvijek se ne zna. Jednako tako se ne zna niti je li ljekar bio prisutan Antunovom priključivanju na dijalizu, a što je obavezan biti.