Hag: Apelaciono vijeće odbilo žalbu Kiljaja na produženje pritvora

Apelaciono veće Specijalizovanih veća u Hagu odbilo je žalbu Isnija Kiljaja, jednog od nekadašnjih vođa tzv. OVK, na odluku o produženju pritvora.

Odluka o odbijanju žalbe donijeta je 11. janaura, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih vijeća.

Kiljaj se žalio na proceduralne propuste u donošenju odluke o određivanju pritvora, iz novembra prošle godine, a Apelaciono vijeće je zaključilo da nisu pronađene greške u primjeni standarda kada je riječ o sumnji iz žalbe za određivanje mjere pritvora.

Apelaciono veće je istaklo da je sudija primjenio ispravan pravni standard i detaljno procijenio relevantne činjenice prije nego što je procijenio da postoji rizik od bjekstva Kiljaja, rizik da će ometati tok postupaka Specijalnih vijeća ili ponovo počiniti krivična djela, što zahtjeva nastavak pritvora.

Apelaciono vijeće je stoga odbacilo Kiljajeve navode iz žalbe. Kiljaja, bivšeg gradonačelnika opštine Mališevo i jednog od nekadašnjih vođa tzv. OVK, uhapsila je početkom novembra Euleks policija, a on je potom prebačen u Hag. Nalog za hapšenje Kiljaja izdao je Specijalizovani tužilac za krivična djela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i povredu tajnosti postupka.

Specijalizovano tužilaštvo tzv. Kosova sa sjedištem u Hagu saopštilo je 4. novembra prošle godine da su u kući Kiljaja tokom pretresa pronađeni povjerljivi materijali, koji su u direktnoj vezi sa svjedocima i sudskim postupkom pred Specijalizovanim vijećima, a koje Kiljaj nije bio ovlašćen da posjeduje.

U Hagu je pred Specijalizovanim vijećima u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Јakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila prošle godine.

U Prištini su od 30. oktobra do 1. novembra prošle godine izvršeni pretresi kuća četvorice nekadašnjih Tačijevih savjetnika.
Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva, a ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.
Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Јugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Prethodni članakŠirom Srpske organizovan doček pravoslavne Nove godine
Naredni članakBroj stradalih Palestinaca popeo se na 23.708; Bolnica Šifa dijelimično u funkciji