Guteres: Zabrinjavajući izvještaji o žrtvama u Nagorno-Karabahu, prekinuti borbe

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je danas izuzetnu zabrinutost zbog izvještaja o žrtvama u Nagorno-Karabahu i pozvao da se odmah prekinu neprijateljstva.

– Generalni sekretar je izuzetno zabrinut zbog upotrebe vojne sile u regionu i izvještaja o žrtvama, uključujući podatak da žrtava ima među civilnim stanovništvom. Generalni sekretar najoštrije poziva na hitan prekid borbi, deeskalaciju i strožije poštovanje primirja iz 2020.  – navodi se u saopštenju njegove kancelarije, prenosi Rojters.

Guteres je, kako se navodi, “i dalje zabrinut zbog humanitarne situacije na terenu” i ponavlja svoj poziv na hitne korake kako bi se olakšao pristup humanitarnim akcijama ka ljudima kojima je pomoć potrebna.

– On poziva strane da se ponovo fokusiraju na napore da pomognu u izgradnji povkerenja i obezbkeđivanju dugoročnog mira u regionu – navodi se u saopštenju.

Azerbejdžan je u utorak poslao trupe uz podršku artiljerije da napadnu otcepljeni ragion Nagorno-Karabaha koji kontrolišu Јermeni, što je dovelo do desetina civilnih žrtava i povećalo prijetnju od novog rata sa susjednom Јermenijom, prenio je Rojters.

Prethodni članakUhapšena veća grupa pedofila: Među žrtvama i djeca od tri godine
Naredni članakTrebinje: Koncert u čast 75 godina Ansambla Kolo