GUŠE SE I TEŠKO DIŠU Poranila sezona alergija, ambulante pune: Ko su najbrojniji pacijenti

U ambulantama porodične medicine širom Srpske ovih dana sve je više pacijenata koji se javljaju sa različitim alergijama i to najčešće sa reakcijom na polene biljaka.

Polen trave i korova jesu najčešći uzročnici alergija u ovo doba godine, a osim njih, svaki treći čovjek ima neku vrstu alergije na nešto, od prašine do omekšivača za veš.

Domovi zdravlja

Da se pacijenti u većem broju javljaju u ambulante porodične medicine JZU „Dom zdravlja“ u Banjaluci, za Srpskainfo potvrdila je i Načelnica Službe porodične medicine Kosana Stanetić.

Sezona alergijskih bolesti, posebno alergijska kijavica je ove godine počela nešto ranije, s obzirom na vremenske prilike i ranije cvjetanje biljaka koje oslobađaju ove alergene. S obzirom na to da se radi o inhalatornim alergenima, koji se udišu iz vazduha, najčešći simptomi na koje se pacijenti žale su kihanje, svrbež u nosu, curenje nosa, suzenje očiju, gušenje – rekla je Stanetićeva.

dom zdravlja Banjaluka korisnici pacijenti
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sezona povećane koncentracije inhalatornih alergena u vazduhu je, kako kaže, posebno ozbiljna kod pacijenata oboljelih od alergijske astme, jer udisanje ovih alergena može dovesti do teških pogoršanja astme, koje kod osjetljivih pacijenata mogu biti i životno ugrožavajuće.

Više se javljaju mlađi

Istakla je da od alergijskih bolesti obolijevaju pacijenti svih dobnih grupa, ali u praksi češće se javljaju mlađi pacijenti.

Kako alergije na inhalatorne alergene imaju sezonski karakter, odnosno simptomi se javljaju u vrijeme povećane koncentracije alergena u vazduhu, svim pacijentima se savjetuje da koriste farmakološku terapiju koju im je propisao doktor, ali i da u što većoj mjeri izbjegavaju kontakt sa poznatim alergenima jer će sve to dovesti do smanjenja simptoma – zaključila je Stanetićeva.

Pune ruke posla imaju i ljekari u Derventi, gdje je direktor tamošnjeg Doma zdravlja Mirko Šaran istakao da se u ambulante sve više javljaju djeca, ali i odrasli sa ozbiljnijim simptomima.

-Javljaju se pacijenti sa izraženijim gušenjem i otežanim disanjem, kao i curenjem iz nosa, a tu i tamo čak i osipom – rekao je Šaran.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Istakao je da je proljeće generalno period kada se poveća broj pacijenata, jer je to period kada se budi priroda i sve cvjeta.

Slična situacija je i u Bijeljini, što je za Srpskainfo potvrdio i Načelnik centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti  Dom zdravlja u Bijeljini Zoran Vasilić.

Nešto blago je povećan broj pacijenata. Proljeće je ove godine malo uranilo, cvjetanje i polen, pa su kod pacijenata nešto ranije krenuli i simptomi – rekao je Vasilić.

“Simptomi ne biraju godine i pol”

Nema posebnog pravila, kako kaže, koja dob više muku muči sa alergijama.

-Generalno je mlađa populacija nešto aktivnija i više vremena provodi u prirodu, pa možemo reći da su oni za nijansu više zastupljeni u odnosu na stariju populaciju. Ali simptomi alergije ne biraju, godine, pol i dob – rekao je Vasilić.

Dodao je da su simptomi pretežno curenje iz nosa, kijanje, suv kašalj bez iskašljavanja, pecaknje i svrab očiju.

Rijetko se dešava da se ti simptomi spuste na donji dio respiratornog trakta na pluća, te da se javi otežano disanje –rekao je on. Objasnio je da simptomi mahom prolaze čim padne I koncentracija polena u vazduhu.

Neki se bore sami

Banjalučanka Ana Đ. kaže da već godinama muku muči sa alergijama.

Alergije su ove godine zbog toplijeg vremena krenule ranije nego inače, a najviše mi smeta polen – rekla je ona.

Istakla je da više ne ide kod ljekara, nego se sama bori kako zna i  umije.

-Ne idem kod doktora, jer mi se organizam već navikao boriti svako proljeće sa tim. Ako znam da ću provesti dan u prirodi onda obavezno popijem lijek – rekla je ona.

Prethodni članakKada će sat na zvoniku Saborne crkve u Mostaru označiti kraj obnove jednog od simbola grada na Neretvi? (VIDEO)
Naredni članak„PONOVO ĆORAK“ Od Dodikovog bijega do dronova samoubica: Šta se sve PRIVIĐA ministru Zukanu Helezu