Gujon: Srbi da provjere stanje svoje imovine u FBiH i da reaguju ako je uzurpirana

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon pozvao je Srbe koji su porijeklom iz Federacije BiH da tokom ljetnjih odmora i posjete zavičaju provjere u zemljišnjim knjigama stanje svoje imovine i da, ukoliko uoče nepravilnosti ili da im je imovina otuđena, pozovu neku od kancelarija za pravnu pomoć u Republici Srpskoj ili Srbiji i spriječe njeno otimanje.

Gujon je rekao  da su kancelarije koje rade u koordinaciji sa Upravom do sada prilime više od 10.000 poziva Srba, čija imovima, kako kaže, pokriva površinu od oko 57.000 hektara zemlje.

– Preporuka je da Srbi koji imaju imovinu u FBiH provjere stanje u zemljišnim knjigama. Bolje je da to urade sada, jer će neko to morati da uradi kad – tad. Bolje da se spriječi nego da se to liječi kasnije kada već dođe do uzurpacije, odnosno gubitka prava na imovinu – rekao je Gujon.

On je naveo da je kampanja koju je pokrenula Uprava u saradnji sa medijima, Srpskom pravoslavnom crkvom i diplomatsko konzularnom mrežom i konstantno obavještavanje javnosti o problemu uzurpacije srpske imovine doprinijelo da se sazna da postoji taj problem koji je, kako kaže, moguće riješiti preko kancelarije za pravnu pomoć.

– Treba ispoštovati proceduru. Možemo da utičemo na odluke sudova koje ukidaju ili u nekim slučajevima prepisuju ono što je pripadalo srpskim porodicama ili opštini ili čak FBiH, odnosno komšiji koji se prijavio i raspolaže tom imovinom – rekao je Gujon.

Gujon je ocijenio da je vrlo važno što su se institucije Srbije i Republike Srpske uključili u kampanju i zajedno rade na zaštiti osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na imovinu za oko 400.000 nasljednika imovinskih prava u FBiH.

On je naglasio da je za Srbe povratnike važno da Srbija bude uz njih kroz razne projekte.

– Pomažemo Drvar i ostala mjesta, a organizujemo i ljetnje kampove za djecu iz Drvara, Bosanskog Petrovca, Glamoča, Grahova i Mostara. Na taj način ćemo pokazati brigu i solidarnost i omogućiti toj djeci da upoznaju Srbiju i Beograd – rekao je Gujon.

On kaže da će se na taj način pokazati da Srbi gdje god da žive pripadaju jednom narodu i da je njihova matica Srbija uz njih konkretno i na djelima, a ne samo na riječima.

U Beogradu će do kraja avgusta u kampovima boraviti djeca iz Sjeverne Makedonije, Rumunije, Hrvatske, FBiH i Crne Gore.

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.
Prethodni članakLegendarni NBA igrač optužen da je seksualno zlostavljao muškarca
Naredni članakNOVAK JE VEĆE DIJETE OD STEFANA I TARE! Noleta ovakvog još niste vidjeli!