Grčka ponovno uvodi mjere, zbog korone zatvaraju se barovi i restorani

Grčke vlasti ponovno su danas uvele strože mjere protiv širenja koronavirusa, zatvorivši barove i restorane tokom noći u svojim najistaknutnijim turističkim destinacijama.

U područjima u kojima broj novozaraženih snažnije raste – na Kreti, Santoriniju, Mikonosu, Zakintosu, Rodosu i nekim drugim turističkim odredištima – barovi moraju biti zatvoreni od ponoći do sedam ujutro, rekla je portparolka vlade Aristotelia Peloni. Sa 203 nova slučaja u nedjelju, što je najveći broj novozaraženih registrovanih u 24 sata u toj zemlji od početka pandemije, vlada je odlučila da će ta mjera biti na snazi od utorka do 23. avgusta, dodala je portparol. 

Osim toga, posjetioci koji dolaze avionima u Grčku iz Švedske, Belgije, Španije, Nizozemske i Češke moraće imati negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

Ta je odluka na snazi od 17. avgusta.  Isto se odnosi na sve posjetioce koji ulaze u Grčku preko kopnenih granica, uključivo i grčke državljane koji se vraćaju kući. 

Vlasti su otkazale i sajam u Solunu koji se trebao održati od 5. do 13. septembra.  Grčka se dobro nosila s prvim udarom koronavirusa ali posljednjih dana broj zaraženih u snažnom je porastu. Ukupno je 212 ljudi umrlo u toj zemlji, pokazuju službene brojke, a zaraženih je oko 5.600.