Grci mijenjaju pravila na plažama

  1. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je danas da su ove godine boravišne takse u Grčkoj poskupjele, kao i da će važiti nova pravila na plažama kada je riječ o prostoru za peškire, ležaljke i suncobrane.

I do sada smo imali te takse, koje su bile jeftinije negde 50 odsto, a negdje čak i tri puta. Najjeftinija i dalje ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je do sada bila 50 centi po danu po jednom apartmanu. Bila je dakle pet evra za 10 dana, a sada je evro i po dnevno, znači 15 evra za 10 dana – rekao je Seničić za Јutarnji program RTS-a.

Dodao je da će i hotelske usluge poskupjeti za onoliko za koliko je poskupjela taksa i naveo da je u hotelima sa dvije zvezdice cijena tri evra, a u hotelima sa pet zvezdica 10 evra.

– Govorimo o sobama, odnosno o svima koji borave u tim sobama. Za 10 dana, taj trošak će biti od oko 30 do 100 evra u zavisnosti od hotela – naveo je Seničić.

Kada je riječ o novinama na plažama, rekao je da postoji inicijativa da u Grčkoj više ne bude plaža na kojima je zabranjeno postaviti svoj suncobran i raširiti peškir.

– Ovo je samo inicijativa, jer odluku još nismo zvanično dobili, ali su to već prenijeli neki mediji i u Grčkoj i ovdje, pa vjerujemo da će zaista tako biti – rekao je on.

Prema njegovim riječima, na najvećem broju plaža, polovina površine mora biti dostupna svima, dok druga polovina može biti zauzeta nekim objektima kao što su ležaljke.

– Na plažama u posebnim cjelinama, takozvanim ‘ekološkim natur’ sredinama, a ima ih i na sjeveru Grčke gdje boravi najviše naših ljudi, samo 30 odsto površine može biti zauzeto nekim objektima, a 70 odsto će biti dostupno svima – rekao je Seničić.

Na pitanje da li će to uticati na porast cijena ležaljki, s obzirom na to da će ih biti manje, odgovorio je da će to zavisiti od poslovne politike.

Na najvećem broju plaža u Grčkoj do sada je bila praksa da se ležaljka koristi uz suncobran i nije bilo obavezno plaćanje, već da se konzumira nešto sa bara.

– Taj trošak koji je recimo iznosio od tri do pet evra, sada će se smanjiti i to nije tako mali iznos – rekao je Seničić i dodao da bi novine trebalo da zažive od ove sezone.

Prethodni članakOtvoren peti “Sajam zavičaja” u Novom Sadu
Naredni članak(VIDEO) “Muž je u restoran vodio druge žene, NA MENI JE ŠTEDIO” Baka iz Zagreba izjavom o braku u kojem je provela skoro 6 decenija nasmijala region