Granična policija BiH vrši pretrese na 12 lokacija, oduzeta roba vrijedna 350.000 KM

Pripadnici Granične policije BiH, na području Bijeljine, Brčkog, Ugljevika i Doboja pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, realizuju operativnu akciju kodnog naziva “Koridor”.

Kako su rekli iz GP BiH, tokom realizacije navedenih aktivnosti, provode se pretresi na 12 lokacija, koje koristi osam osumnjičenih osoba.

“Pretresi se vrše s ciljem pronalaska dokaza i predmeta važnih za kazneni postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo ‘Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe'”, kažu iz GP BiH.

Dodali su da su navedene aktivnosti usmjerene na dokazivanje nezakonitih aktivnosti u kojima su osumnjičene osobe, kao pripadnici organizovane grupe, u vremenskom periodu od avgusta do decembra 2021. godine, organizovano učestvovale  u krijumčarenju tekstilne robe i cigareta.

“Roba je u vrijednosti više stotina hiljada konvertibilnih maraka, koje prethodno nije prošla carinsku proceduru, iz Srbije i Crne Gore u BiH. Robu su zatim dalje distribuisali na području BiH, čime je znatno oštećen budžet BiH”, dodaju iz GP BiH.

Zaključili su da je u toku navedenih aktivnosti, po ovom predmetu u nekoliko odvojenih događaja pronađena i privremeno oduzeta tekstilna roba i cigarete u vrijednosti preko 350.000 KM.

Prethodni članakJak vjetar upalio narandžasti i žuti alarm
Naredni članakUHAPŠENO 19 OSOBA, pretresi na više od 50 lokacija