GRADSKO VIJEĆE MOSTARA DANAS O PRIJEDLOGU BUDŽETA: Gradonačelnik Kordić najavljuje da će grad u 2022. izgledati dosta drugačije

Gradsko vijeće Mostara na današnjoj sjednici razmatraće prijedlog Budžeta Grada Mostara za 2022. godinu koji će predložiti gradonačelnik Mario Kordić.

Početkom decembra Gradsko vijeće usvojilo je nacrt Budžeta, a kasnije  je održana i javna rasprava.

Osim Budžeta na dnevnom redu je i  zaključak koji se odnosi na izradu Programa rada Gradskog vijeća za 2022.godinu, kao i odluku o imenovanju Komisije za prodaju zemljišta, kao i odluka o brisanju zabrane raspolaganju zemljišta.

Gradsko vijeće razmatraće i  Nacrt odluke o donošenju i provođenju izmjena Prostornog plana Mostara, Nacrt odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna regulacionog plana „Širi kompleks putničkog, željezničkog i autobuskog terminala“, te Nacrt odluke o donošenju i proveđenju izmjena i dopuna regulacionog plana „Rodoč III“, kao i odluku o donošenju programa o obavljanju komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke potrošnje za narednu kalendarsku godinu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić nakon usvajanja Nacrta Budžeta bili su optimisti da bi nakon dugo vremena Grad Mostar u novu kalendarsku  godinu mogao zakoračiti s novim budžetom što bi bila dobra poruka.

– Krajem februara bismo trebali  imati rebalans, i stvari će se već tad sigurno mijenjati. Podsjetiću da postoje i tužbe, a vijećnike pozivam da svi zajedno budemo hrabriji. Sve što je predloženo za novi budžet je dobro i plemenito, ali smo nažalost i ranije neke stavke morali odbiti, jer jednostavno ne postoji dovoljno prostora. Napravili smo iskorak i to je važno. Mo parking startuje s tri miliona minusa, ali ipak očekujem dobro  poslovanje i značajan prihod u gradskoj  kasi. Nismo pretjerano zaduženi i stoga budimo hrabriji za pokretanje infrastrukturnih projekata. Naredna godina će biti prekretnica i za Gradsku upravu i za Gradsko vijeće. Strategija koju ćemo usvojiti u prvom mjesecu će jasno odrediti strateške ciljeve, rekao je gradonačelnik Mario Kordić.

Izrazio je i nadu da će se rad javnih gradskih preduzeća u 2022. dovesti u red.

– Ako na vrijeme budemo imali budžet, imaćemo i plan javnih nabavki i aktivirane projekte. Već je dogovoreno ili skoro dogovoreno devet miliona infrastrukturnih projekata i grad će u 2022. izgledati dosta drugačije, obećao je Kordić.

Prihodi u budžetu iznose 61 milion, od čega je opšti fond u iznosu od 45 miliona. Tu je i 13 miliona iz posebnog fonda, te 13 miliona tekućih grantova. Rashodi su planirani u iznosu od 60 miliona.

U opoziciji su uvjereni kako ni ovoga puta neće proći nijedan njihov amandman na budžet, zbog čega će vjerojatno glasati protiv.

– Gradiće se dva kružna toka, jedan kod Autobuske stanice, a drugi kod Španskog  trga. To je uz Vodovod na Gubavici zaista stvar koju treba podržati. Ostalo su beznačajne stvari. Većina novca otpada na plate i usluge, a samo dva ili tri miliona na kapitalne projekte, poručili su iz Kluba SDP-a.

 

 

 

Prethodni članakNOVČANA PODRŠKA OPŠTINE NEVESINjE RADNICIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA
Naredni članakTegeltija: Zaposleni u institucijama neće ostati bez plata