Gradska uprava Trebinje: Nijedno dijete poginulih boraca neće ostati nezaposleno

TREBINJE – U cilju opredijeljenosti Gradske uprave Trebinje da nijedno dijete poginulih boraca ne ostane nezaposleno, u ovoj je instituciji raspisan javni poziv za korištenje subvencionih sredstava za samozapošljavanje ove kategorije stanovništva.

Sredstva, koja mogu biti u visini do 20.000 maraka, biće nepovratna i imaju karakter subvencija koje će se odnositi na započinjanje sopstvenog biznisa u svim djelatnostima,  s tim da započete poslove moraju obavljati 24 mjeseca nakon potpisivanja ugovora.

Sredstva će se dodjeljivati postepeno, odnosno, 60% od odobrene sume će se moći podići odmah nakon potpisivanja ugovora, 25% u drugoj godini rada u djelatnosti, s tim da će se sve vrijeme kontrolisati gdje se novac troši, da bi preostalih 15% dobili nakon sprovedene kontrole svih prethodnih toškova.

Polovina odobrenih sredstava bi trebalo da bude iskorištena za nabavku opreme, bilo da je nova ili polovna, kao i na nabavku sirovina i repromaterijala, a sve će pratiti nadležna komisija, koju će imenovati gradonačelnik, s kojim će svaki korisnik posebno potpisati ugovore.

Pravo na subvencije u Trebinju mogu ostvariti sva djeca palih boraca koja u posljednjih godinu dana žive u ovom gradu, uz uslov da su registrovali djelatnost ili su za nju pokrenuli postupak, ili su se, pak, obavezali da će to učiniti dok ne dobiju sredstva, a moguće je da subvencije ostvari i više lica udruživanjem u zajednički biznis.

Obaveze korisnika ovih subvencija će biti da plaćaju poreze i doprinose, a ako to ne rade, ili ne budu adekvatno koristili sredstva, sve što im je uplaćeno moraće da vrate, o čemu će brigu voditi nadležna gradska komisija.

Prethodni članakDRAMA Automobil uletio u benzinsku pumpu, jedna osoba povrijeđena
Naredni članakMuškarac iz BiH u Italiji ubio bivšu suprugu, djevojku i sebe