Građevinski fakultet u Mostaru održao štrajk upozorenja

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 80

Zaposleni na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održali su u utorak jednosatni štrajk upozorenja.

Kako je tom prilikom kazao dr. sc. Dragan Katić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru, na ovaj korak radnici Fakulteta odlučili su se zbog neujednačene osnovice za obračun plata na Sveučilišta u Mostaru.

– Godine 2018. izvršena je pravna integracija čime je Sveučilište postalo pravna osoba. Međutim, nije izvršena finansijska integracija Sveučilišta, odnosno nije određena zajednička vrijednost osnovice boda po kojem se obračunavaju plate za sve radnike Sveučilišta – pojasnio je Katić.

On je ukazao na lošu finansijsku situaciju koja se, kako je rekao, ogleda u degradirajućim platama koje su u usporedbi s drugim javnim univerzitetima u BiH i do dva puta niže.

– Nije riješeno ni finansiranje Sveučilišta iz budžeta pa su finansijski opterećeni i studenti i njihove porodice. Mi smo javni univerzitet,  a studenti i roditelji sufinansiraju nas i naše plate, što je nedopustivo – kazao je.

Katić je dodao kako radnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije nisu osigurana ni sredstava za naučno-istraživački rad (objavu članaka, plaćanje kotizacija za učestvovanje na konferencijama i slično).

Upravno vijeće Sveučilišta u Mostaru uputilo je danas odgovor radnicima Fakulteta građevinarstva na njihove zahtjeve, a po Katićevim riječima, iz tog odgovora nije vidljivo da će se nešto konkretno preduzeti kako bi se riješili njihovi zahtjevi.

Stoga, kao sljedeći korak Katić je najavio formiranje sindikata kako bi institucionalnim putem mogli nastaviti borbu za bolji materijalni položaj.

Prethodni članakPRONAĐENO I TIJELO MAJKE Alma je sa troje djece skočila u rijeku, Skadar na Bojani u suzama
Naredni članakLJEKARI ODRŽALI POLUSATNI ŠTRAJK: Ujednačite prava ili slijedi generalni štrajk