“GOSPOĐICA” POBJEDNIK “TEATRA NA RASKRŠĆU” U NIŠU

BANJALUKA – Predstava “Gospođica” Narodnog pozorišta Republike Srpske pobjednik je Festivala “Teatar na raskršću” u Nišu na kojem je osvojila čak četiri nagrade.

Stručni žiri je, nakon odgledanih šest predstava, Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelio predstavi “Gospođica” uz obrazloženje da ova izvedba svojom posvećenom kolektivnom igrom, sa iskreno i darovito donesenim likovima na čist i umjetnički način podsjeća zbog čega tradicionalni teatar nije prolazna kategorija.

Prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić odnijela Nagradu za najbolju žensku ulogu na Festivalu uz obrazloženje žirija da ona svojom vještom, karakternom i uvjerljivom glumom u predstavi “Gospođica” donosi lik Rajke Radaković, čija tragična sudbina nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Stručni žiri je odlučio da Specijalnu nagradu za dramatizaciju romana “Gospođica” Ive Andrića dodijeli Vanji Ejdus, a Nagradu za scenski pokret Emiru Fejziću, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Žiri je radio u sastavu: reditelj i upravnik Nacionalnog teatra “Ivan Vazov” u Sofiji Vasil Vasilev /predsjednik/, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi iz BiH Nenad Novaković, balerina, koreograf i dramaturg iz Srbije Irena Šarović, scenograf i kostimograf iz Srbije Milica Bajić Đurov, te glumac i producent iz Crne Gore Dušan Kovačević.

Priznanja će nagrađenima su uručena večeras na svečanom zatvaranju festivala “Teatar na raskršću”.

Prethodni članakSRBIJA NA KRILIMA FANTASTIČNOG MITROGOLA PROŠLA LITVANIJU (VIDEO)
Naredni članakĐoković slomio Medvedeva u finalu US opena i pokorio Ameriku