GORNJE HRASNO KOD NEUMA: Na temeljima jedinog pravoslavnog hrama služena liturgija, uskoro kreće obnova

U Gornjem Hrasnu, koje administrativno pripada opštini Neum, juče je služena sveta arhijerejska liturgija na temeljima crkve Svetog Јovana.

Crkva je bila potpuno devastirana i oštećena tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, a nedavno su raščišćeni ostaci ovog velelepnog hrama, kako bi mještani započeli njegovu obnovu.

Riječ je o jedinom pravoslavnom hramu u opštini Neum, koji je nekada bio jedan od najvećih hramova izgrađenim na selu, a mještani se nadaju široj podršci kako bi uspjeli da obnove crkvu.

Svetu liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dumitrije.

Ujedno, mještani Gornjeg Hrasna prisjetili su se i žrtava ustaškog zločina iz 1941. godine, kada je na Vidovdan ubijeno i u jamu bačeno 66 muškaraca iz ovog sela.

Јama Gavranica ekshumirana je 1970. godine, a spomen kosturnica sa njihovim posmrtnim ostacima minirana je 1992. godine.

Uslijedila je nova ekshumacija srušene kosturnice 2015. i dvije godine kasnije, 2017. žrtve iz jame sahranjene su po treći put u novoj spomen-kapeli u pravoslavnom groblju.

Od 1992. kada su sve srpske kuće zapaljene i srušene, na području Gornjeg Hrasna više ne živi nijedan Srbin.

 

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.

Prethodni članakU Mostaru otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane
Naredni članakVrijeme je za dobre odluke – m:tel usluga „Račun na mejl“: Čuvajte prirodu i uzmite 5 GB mobilnog interneta