Google privremeno zaključao računa e-pošte afganistanske vlade

Google je privremeno zaključao neodređen broj računa e-pošte afganistanske vlade, javlja Reuters pozivajući se na neimenovani izvor upućen u slučaj, dok talibani tragaju za podacima bivše vlasti i njihovih partnera. U saopštenju od petka Googleova kompanija Alphabet nije potvrdila da su računi afganistanske vlade zaključani. Objavili su da kompanija prati situaciju u Afganistanu i “poduzima privremene radnje radi osiguranja relevantnih računa.

Jedan zaposlenik bivše vlade rekao je Reutersu da talibani žele nabaviti e-poštu bivših dužnosnika. Krajem prošlog mjeseca taj je zaposlenik rekao da su ga talibani tražili da sačuva podatke pohranjene na poslužiteljima ministarstva za koje je radio.

– Ako to učinim, dobit će pristup podacima i službenim komunikacijama prethodnog čelništva ministarstva – rekao je zaposlenik.

Dodao je da ih nije poslušao te se od tada skriva. Reuters ne otkriva identitet te osobe ili njegovo bivše ministarstvo zbog njegove sigurnosti.

Javno dostupni podaci pokazuju da je dvadesetak afganistanskih državnih tijela koristilo Googleove poslužitelje za službenu e-poštu, uključujući ministarstva financija, industrije, visokog obrazovanja i rudarstva. Google je koristio i afganistanski ured predsjedničkog protokola, kao i neka tijela lokalne uprave. Baze podataka i e-pošta mogli bi pružiti informacije o zaposlenicima bivše vlasti, bivšim ministrima, plemenskim saveznicima i stranim partnerima.

– To bi dalo pravo bogatstvo informacija. Veliki problem predstavlja čak i samo popis zaposlenika na Google tablici – rekao je Čad Enderson (Chad Anderson), istraživač sigurnosti u internetskoj obavještajnoj kompaniji “DomainTools” koji je Reutersu pomogao u utvrđivanju koja ministarstva upravljaju kojom e-mail platformom.

Nekoliko afganistanskih vladinih agencija, uključujući ministarstvo vanjskih poslova i predsjedništvo koristilo je i Microsoftove usluge. No nije jasno koje korake ta softverska kompanija poduzima kako bi spriječila pad podataka u ruke talibana. Microsoft je odbio komentirati slučaj, javlja Reuters.

Prethodni članakTrivić: Ne očekujemo veto Bošnjaka
Naredni članakNaša stranka danas bira novog predsjednika