Goganović: Podrška Dodiku, nema saglasnosti ni na jednu odluku Ministarstva odbrane

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović podržao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i istakao da ni na jednu odluku iz ovog ministarstva, koja bude upućena u Savjet ministara, neće dati saglasnost.

Goganović je rekao da Helez iznosi neistine u javni prostor i time narušava bezbjednosnu situaciju u BiH što je apsolutno suprotno onome što bi čelni ljudi sistema odbrane trebalo da rade.

On je rekao da od početka mandata upozorava na štetno ponašanje i djelovanje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji svojim odlukama urušava sistem i stvara loše međuljudske odnose, a javnim nastupima širi strah i paniku među građane BiH i urušava Dejtonski mirovni sporazum.

– Naglasio bih da je sistem odbrane najosetljiviji sistem u Savjetu ministara, upravo iz tog razloga je i jedino ministarstvo koje pored ministra ima i dva zamjenika – naveo je Goganović.

Prema njegovim riječima, Helez je više puta koristio sistem odbrane za skupljanje jeftinih političkih poena.

– Upozoravao sam ga više puta da sistem odbrane ne smijemo koristiti u političke svrhe. Nanio je veliku štetu sistemu odbrane, samoj BiH ali i sebi. Nadam se da će zbog njegovih antidejtonskih poteza odgovarati kako ne bi došlo do nepopravljive štete u sistemu odbrane – rekao je Goganović.

On je podsjetio da je u aprilu donio i odluku o prekidu saradnje sa NATO savezom zbog izjava ministara odbrane i da je Helez doprinio lošim odnosima BiH i NATO saveza, a mjesecima je blokirao donošenje generalske strukture i upućivanje imena novih generala ka Predsjedništvu BiH.

Goganović je naveo da će u ponedjeljak, 27. novembra, na sjednici Predsjedništva BiH jedino srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović glasati za, a da će, kako nezvanično saznaje, druga dva člana biti portiv imenovanja novih generala samo iz razloga što na mjesto načelnika Zajedničkog štaba treba doći general iz reda srpskog naroda.

– Ukoliko se to desi, političko Sarajevo će snositi odgovornost za stanje u sistemu odbrane i narušene međuljudske i međuetničke odnose u Oružanim snagama BiH. Јednostavno Helez nije dorastao funkciji – zaključio je Goganović za Srnu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nijedna odluka iz sektora odbrane neće proći Savjet ministara dok je Zukan Helez ministar.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da Helez svojim pričama širi laži. “To je priča koju su naučili i pošto je usmjerena protiv Srba vrijeme je da djeluju. Malo sutra ćete djelovati”, rekao je Dodik.

Prethodni članakHamas odlaže puštanje talaca: Ovo je zahtjev koji Izrael mora da ispuni
Naredni članakMilica Đuričić na tronu, samo dva mjeseca poslije porođaja