Godišnja nagrada Udruženja književnika Srpske Vesni Kapor za roman “Maša i medvedi”

Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za 2023. godinu pripala je romanu “Maša i medvedi” Vesne Kapor, a ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu profesor Igor Simanović, Momčilo Golijanin i Goran Šaula.

U obrazloženju žirija piše da je roman Vesne Kapor snažno uronjen u svakodnevicu čovjeka 21. vijeka, svedenu na bespogovorno služenje materijalnom, gdje konzumerizam postaje ključni princip savremene egzistencije, a kulturni establišment često određen mediokritetima koji kulturu svode na identičan princip funkcionisanja.

– Takvoj realnosti knjuževnica suprotstavlja jedinog mogućeg i jedinog pravog junaka romana – Knjigu. Kompletan romaneskni okvir, u kome se prepliću fikcija i stvarnost, gdje se udvajaju pisac i književni lik, gdje se donosi priča o knjizi i nastanku/objavljivanju knjige i hrabro progovara o nekim ključnim problemima sa kojima se stvaralac suočava u svojevrsnom kafkijansko/orvelovskom svijetu, gdje čitalac može da sagleda i one fine, teško uhvatljive i nevidljive procese koji se odvijaju u umjetniku dok djelo sazrijeva i oblikuje se u njegovoj svijesti – samo su brojne manifestacije bogatog konteksta koji Knjiga u sebe uključuje – pojašnjeno je u obrazloženju žirija.

Dalje navode da fascinira način na koji Vesna Kapor uspijeva da održi na okupu sve ove raznorodne tokove koji se prepoznaju u tekstu, i da ih uključi u jedno jedinstveno tkivo Knjige koja se ispisuje, a čemu čitalac direktno svjedoči.

– Poseban kvalitet romana “Maša i medvedi” upravo treba prepoznati u beskompromisnom odgovoru koji autorka nudi kroz putovanje i potragu za Knjigom, a koji je iskazan u suštini onog prometejskog duha sadržanog u nužnosti pobune i nemirenja sa iskrivljenjima stvarnosti koja nam se pokušavaju nametnuti kao jedina moguća. Na trenutke sirovo, spuštenog garda, Vesna Kapor nam baca u lice ta iskrivljenja i insistira na odgovoru – objasnio je žiri.

Roman Vesne Kapor, kako zaključuje žiri, bogato je, razigrano štivo, koje propituje žanrovske mogućnosti savremenog romana, ali i koje nesumnjivo predstavlja trijumf Knjige, čemu svjedoče i završne riječi: “Kroz reči se svet rađa i traje. Riječi su naše kuće i naš život. Riječima tvorimo i oblikujemo; pamtimo; obećavamo, verujemo, varamo, kajemo se… Kroz njih biva i što je u stvarnosti nemoguće”.

 

Prethodni članakMandić: Većina stanovnika Crne Gore je pravoslavne vjeroispovijesti
Naredni članakUskoro jedan TAG uređaj za sve auto-puteve u regionu