GLAVAŠI IZ HODBINE KOD MOSTARA OSTALI BEZ 8000 KVADRATA ZEMLJE: ”Krivotvorenom dokumentacijom otimaju nam djedovinu, država i sudovi na strani lopova”

Porodica Glavaš iz Hodbine kod Mostara bije pravnu bitku za svoju zemlju površine 8000 kvadrata uz rijeku Bunicu, velike vrijednosti, a koja je završila u posjedu porodice Jarak iz Mostara. Glavaši tvrde da im je zemlja oteta na nelegalan način, krivotvorenjem dokumentacije, a da iza svega stoje ”krupne ribe”.

Devetoro nasljednika Sime i Dušana Glavaša, tvrde da je to njihova djedovina, da im se otima na nelegalan način.

Slavica Glavaš iz Hodbine kod Mostara tvrdi da je imovina njene porodice oteta na osnovu krivotvorenih dokumenata. ”Ovo ne postoji nigdje na svijetu. Nemoćni smo. Sudovi presuđuju na osnovu falsifikata, lopovi otimaju djedovinu moje djece, sudovi, policija, država su na njihovoj strani. Cijela Hodbina svjedoči da je oduvijek bilo naše, ali naše svjedoke sudovi ne uvažaju”, kaže za Top Portal Slavica Glavaš.

Ona kaže da je 2014. godine od komšija i rođaka saznala da je porodica Jarak došla da preuzme svoje navodno zemljište.

Sporno zemljište je arondirano 1965. od porodice Glavaš, ali, kako oni tvrde, nikada nije bilo privedeno namjeni. Arondacija znači oduzimanje i ukrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje. Sporna zemlja je navodno arondirana u korist Poljoprivrednog kombinata HEPOK, ali nikada nije privedena namjeni. To su navodno u jednom sudskom postupku i priznali. Činjenica u prilog tome jeste što između zemljišta Glavaša i zemljišta HEPOK-a postoji privatna parcela koja nikada nije bila obuhvaćena arondacijom.

Glavši tvrde da su bili u posjedu zemljišta do 1992. godine i plaćali porez na njega. U Zemljišno-knjižnom uredu u Mostaru uveden je Hepok, ali u katastru koji pokazuje stvarno stanje nije.

Slavica Glavaš kaže da je od 8000 kvadrata mali dio ostavljen njima, ali ne znaju kolika je njegova površina.

”Oni navode da su moj svekar i njegov brat 1965. prodali zemljište Hepoku-u. Paradoks je da se potpisao i uzeo novac pokojni Slaviša, sin od Dušana, koji je 1965. godine imao 12 godina. Kako će potpis djeteta od 12 godina biti vjerodostojan”, pita ona.

Slavica Glavaš tvrdi i da je Jarak u posjed ove zemlje došao krivotvorenom presudom, a svoje tvrdnje temelji na vještačenju. ”Vještak je sa visokom sigurnošću naveo da je presudom na osnovu koje Jarak želi uknjižiti zemlju falsifikovana. Oni su vidjeli da je on mrtav, pa su znali da smo mi u inostranstvu, nećemo se buniti, to će lako proći. Mirad Ćupina ore tu zemlju, dovozi radnike da ograđuju tu zemlju. Zvali smo policiju. Mi smo jako vezani za ovu zemlju i borićemo se do kraja”, kaže Slavica Glavaš.

Ona navodi kako Jarak nije ni znao gdje su te parcele. ”Tu nikada nije bila ničija zemlja, već Glavaševa. Mi imao svjedoke, ljude koji su tu živjeli i radili, obrađivali zemlju koji svjedoče da je ta zemlja uvijek bila u našem posjedu. Sud u ranijoj presudi nije uzeo ta svjedočenja u obzir, jer su naveli da su nam rodbina. Sud je presudio 2014. u njihovu korist na osnovu lažne i krivotvorene dokumentacije”, kaže Slavica Glavaš.

Pravni zastupnici Glavaša objašnjavaju da je od Glavaša 1965. oduzeta imovina u ime HEPOK-a. ”Vršen je postupak arondacije. Međutim ta arondacija nije zakonita. Porodici koja je zemljoradnička nikada se nije mogla izvršiti arondacaja, a da im se ne da zemljište. Potom, Hepok je navodno 1992. vršio zamjenu nekretnina sa nekim Jarkom. Imovina Jaraka mijenjana je za imovinu u Hodbini. Jarak daje u svrhu arondacije u Blagaju svoju nekretninu koja je ”jedan kroz  176 dijelova” za nekretninu ”jedan kroz jedan” u Hodbini koja je navodno arondirana u korist Hepoka. Nikada nije proveden ta arondacija. Zabranjeno je arondirano zemljište davati za drugu arondaciju. Hepok je nama priznao tužbeni zahtjev da nikada nisu bili u posjedu. Iz njihovog odgovora se to zaključuje. Ne znam kako će sud ocijeniti. Predmet je opet na početku. Stara presuda je još na snazi. Međutim mi pobijamo tu presudu, jer smo došli do grafološkog vještačenja gdje vještak sa visokom vjerovatnošću kaže da je presuda na temelju koje Jarak ima vlasništvo po nekretninama sa Hepokom falsifikat. Uz sve to ukoliko imovina i nekretnine koje su oduzete 1992. nisu bili privedeni namjeni imaju se vratiti bivšim vlasnicima. I mi se držimo toga. Imamo  zk izvatke katastra, gdje su kao posjednici upisani Glavaši”, kaže pravni zastupnik Glavaša.

Navodi da je postupak na sudu ponovo pokrenut i da se za vrijeme trajanja postupka ne bi smjelo dirati u posjed. ”Obuhvatili smo i brata advokata Faruka Ćupine, Mirada Ćupinu, zbog smetanja posjeda za trajanja ovoga postupka u kojem mi nastojimo poništiti arondaciji u korist Hepoka i Jaraka. Koristeći inertnost sudova, bez obzira što teče veliki postupak poništavanja i utvrđivanja vlasništva, on je počeo graditi nešto. Mi smo to prijavili policiji, kao takvi imamo pravo da znamo šta je policija uradila po tome što smo prijavili, a PS Jug nama uskraćuje podatke”, objašnjavaju pravni zastupnici Glavaša.

Pravni zastupnik porodice Jarak je advokat Faruk Ćupina koji kaže da je porodica Glavaš izgubila sve sporove na sudovima kada je u pitanju zemlja u Hodbini. ”Oni su tužili tvrdeći da im zemlja nikada nije oduzeta. Ja sam predočio dokaze u smislu isplate nakade. Njihovi prednici su primili novac. Oni su ulagali i žalbu i reviziju i sve im je odbijeno. Bila je i parnica za smetanje posjeda i to su izgubili. Sada pokušavaju izvršiti naknadni pritisak. Mi vam možemo kopirati presude, pa sami zaključite. Oni vrše pritisak na sud i Jarka. Da ne budemo subjektivni, neka sud odluči. Do sada su Opštinski, Kantonalni i Vrhovni sud presuđivali u korist Jarak Marinka. Porodica Jarak je dala Hepoku zemljište, a zemljište Hepok njima, to je zakonito. Sud je 1992. i 2007. i 2008. pozitivno riješio. Prvo su govorili da nikada nije plaćeno, pa smo im predočili uplate sa potpisima njihovih prednika. Sada dalje nešto pokušavaju. Tvrde da su koristili i to nije istina, postoje dokazi. Ako oni imaju jače, neka predoče pa neka sud presudi”, navodi Ćupina.

Prethodni članakDa li je ovo kap koja je prelila Bajdenovu čašu? “Ponosan sam što sam prva crna žena” (VIDEO)
Naredni članakPrijetnje po život Nešiću i Vulićevoj; Nešić: Istinu nećete ovako zaustaviti