GILJA: ELEKTROPRIVREDA HZ HB OŠTEĆENA 60 MILIONA MARAKA

Generalni direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Marinko Gilja izjavio je da je ovo preduzeće u posljednjih deset godina oštećeno za 60 miliona maraka zbog pogrešnih nalaza vještaka i presuda po tim nalazima, a koje se odnose na naknade opštinama za korištenje hidroakomulacijskih objekata.

Gilja je naglasio da će Elektroprivreda HZ HB podnijeti krivične prijave protiv sudskih vještaka i žaliti se i do međunarodnog suda pravde u Stazburu, jer ukoliko se nastavi trend  milionskih presuda, poslovanje Elektroprivrede će biti dovedeno u pitanje.

”U pitanju su destine miliona maraka za koje su ti vještaci svojim nesavjesnim radom oduzeli od Elektroprivrede. Nama nije problem ako je sve po zakonu, ali nemojmo ono što zakon nije definisao, uzimati sebi za pravo da određujemo. Ja ih po svojoj dužnosti moram kivično goniti”, istakao je Gilja.

Gilja je naglasio da se radi o pogrešnim vještačenjima što je dokazala objektivna analizu koju je naručila Elektroprivreda HZ HB.

”2009. je donesena dopuna zakona o usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata. Taj naknada je do 2009. bila 0,005KM po kilovat- satu ostvarene proizvodje. Novim zakonom se diže za 100 posto, odnosno 0,01 KM po proizvedenom kilovat-satu. Uz to se dodaje i članak da se treba procentno uskladiti svako povećanje ili smanjenje cijene elektične energije koje utvrđuje FERK. Ovom izmjenom zakona u Parlamentu FBiH fiksna naknada je povećana za 100 posto. Ovaj članak je problematičan. Mi  2010. predlažemo novu cijenu na pragu prizvodnje i FERK je usvaja. Ona je veća od prethodne za HE Mostar 53 posto, HE Jace 21, za HE Ramu 31,4 posto, za HE Čapljini 101 posto. Opština Rama je prva krenula u pritužbe. Oni su analizirali ovaj članak i tražili da se promjena cijene električne energije na pragu proizvodnje uzima kao mjerodavna za postotnu promjenu. Mi to nismo prihvatili, jer je mjerodavna promjena cijena ona prema krajnjim kupcima”, kazao je Gilja na konferenciji za novinare.

Gilja je naveo da nakon toga slijede tužbe opština Rame,  Mostara, Jajca, Čapjine, te presude na štetu Elekroprivrede. ”Mi smo se žalili na svaku presudu, ali one su redom odbijene. Iznosili smo činejnice da nema promjene cijene. Od 2010.  do danas je ista cijena električne energije.  Mi smo uredno plaćali sve naše naknade i sve pravosužne presude. Nismo zakinuli nijednu opštinu ni za jednu marku, ali smo se žalili”, kazao je Gilja.

On je naglasio da je analiza vještaka Elektroprivrede HZ HB  pokazala da je pogrešnim izračunom postotne promjene obmanuto sudstvo.

”Tu su još tužbe po kojima mi opštinama dugujemo još 50 miliona ukoliko se tre presude potvrde”, dodao je.

Gilja je naveo  da je u periodu od 2011. do 2021. godine opštinama isplaćeno: Prozor-Rama 70 miliona KM,  Mostar 29, Čapljina 17,7, Ravno 12, Neum 12,  Grude 6,7, Široki Brijeg 5,3 te Jajce 36,9 milion KM.

Direktor Elektroprivrede HZ HB naglasio je da neće biti poskupljenja struje za male potrošače, a da je moguće jedino poskupljenje za kupce iznad 10 kilovata.

Profesor Sveučilišta u Mostaru Brano Markić je uradio novu analizu kojom je utvrđeno da je sudskim vještačenjem elektroprivreda oštećena.

On je naveo da ima tačnih dijelova u obračunima, ali najveći dio nije tačan, jer je u pitanju površinska analiza zbog toga što ne struktirira dobro podatke o cijenama.

”Svi obračuni sudskih vještaka u 2010.  su tačni. Poslije toga nijedan nije tačan”, nagalsio je Markić.

Prethodni članakDirektor mostarskog Pozorišta postao javni pravobranilac Mostara
Naredni članakPOSEBNA SJEDNICA U RANGU ISTORIJSKE