Generalni direktor WHO-a: Akutna faza pandemije bi mogla završiti ove godine, ali postoji uslov

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) je rekao da bi akutna faza pandemije koronavirusa mogla završiti ove godine, ali da postoji uslov, a to je da se do sredine godine vakciniše 70 posto svjetskog stanovništva.

– To je u našoj moći, to je pitanje izbora – dodao je on.

Inače, Gebrejesus je u posjeti Južnoafričkoj Republici, gdje je posjetio laboratorije biotehnološke kompanije Afrigen sa sjedištem u Kejptaunu, inače laboratoriji koja je prva proizvela prvu vakcinu protiv koronavirusa na bazi glasničkog RNK u Africi.

Proizvedeno sekvenciranjem javno dostupnog genetskog koda laboratorija Moderne, ta vakcina će u novembru biti spremno za kliničko ispitivanje, a njegovo odobrenje je planirano u 2024.

– Ovo će cjepivo biti bolje prilagođeno uvjetima u kojima će se koristiti, s manjim zahtjevima za skladištenje i s nižom cijenom –  rekao je Tedros.

Projekt Afrigena podržavaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i međunarodni mehanizam Covax za pristup vakcini. Inače, prema podacima WHO-a, tek je 11 posto vakcinisanih Afrikanaca.

Prethodni članakU Srbiji počela primjena ograničenih cijena dizela i benzina
Naredni članakPolicija provjerava je li manekenka u Minhenu vidjela Mateja Periša