FZO nabavlja sedam lijekova za rijetka oboljenja

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokrenuo je postupak javne nabavke lijekova za rijetke bolesti, čime će ovim pacijentima biti obezbijeđeni pojedini najnoviji u svijetu dostupni lijekovi.

Zahvaljujući odgovornoj i brzoj reakciji svih nadležnih republičkih institucija obezbjeđeni su uslovi za raspisivanje javne nabavke za ove lijekove.

– Fond je javnu nabavku raspisao na osnovu potreba, koji lijekovi za koja oboljenja su potrebni i u kojim količinama, koje nam je dostavio Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a nakon inicijative Komisije za rijetke bolesti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite – navela je portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja Darija Filipović Ostojić.

U skladu sa tim, u otvorenom postupku za ovu godinu nabavlja se sedam lijekova za rijetka oboljenja.

Riječ je o lijekovima za liječenje bolesti – cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gošeova bolest, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema. Vrijednost nabavke je 4,5 miliona KM bez PDV-a – navela je Filipović Ostojić.

Podsjećamo da je FZO Republike Srpske i do sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirao neophodne lijekove, a ubuduće, nakon što se realizuje javna nabavka, trebalo bi da im budu dostupni u Republici Srpskoj i najnovije terapije koje se koriste u svijetu.

Prethodni članakAnastasija na otvaranju salona ljepote “Mama je presrećna, nije mi pomogla u finansiranju” (FOTO)
Naredni članakDritana gađali flašom