Francuska će školske nasilnike kažnjavati i zatvorom do tri godine

Francuski parlament izglasao je novi zakon prema kojem će se vršnjačko nasilje u školama (‘bullyng’) tretirati kao kazneno djelo za koje je zapriječena kazna do tri godine zatvora, piše Guardian.

Potez je to kojim se želi riješiti vrlo ozbiljan problem zlostavljanja koje neki učenici vrše nad svojim kolegama. Prijedlog zakona podržao je ministar obrazovanja u vladi Emmanuela Macrona, Jean-Michel Blanquer. Blanquer je kazao da ovaj zakon šalje čvrstu poruku da društvo ”nikada neće prihvatiti da se životi djece tako uništavaju”.

Prema procjenama, u Francuskoj je od strane svojih vršnjaka zlostavljano svako deseto dijete, a društvene mreže dodatno povećavaju potencijal za javno vrijeđanje i sramoćenje. Blanquer je takođe rekao da je prijedlog zakona ‘način promocije vrijednosti Republike’, prenosi jutarnji.

Prijedlog zakona već je prošao glasanje u donjem domu i sada je upućen u gornji dom, odnosno Senat. Očekuje se da će biti usvojen u februaru čime će Francuska postati zemlja s najstrožom kaznom za vršnjačko nasilje na svijetu. Erwan Balanant, zastupnik centrističke stranke MoDem iz Bretanje i jedan od predlagatelja zakona, kaže da će novi zakon i visoke kazne uticati na čitavo društvo. Dodao je da će oštra poruka i ‘šok terapija’ koju novi zakon donosi, podići svijest građana o razarajućim učincima vršnjačkog nasilja. Kazao je i da će zakon pomoći u edukaciji ljudi o vršnjačkom nasilju kao i njegovom sprečavanju.

”Ne radi se o slanju djece u zatvor. Naše zakonodavstvo uzima u obzir dob prekršitelja i njihovu sposobnost rasuđivanja”, kazao je Balanant i dodao da kazneni zakon može ”odrediti vrijednosni sistem društva”.

Novo kazneno djelo nasilja u školama odnosit će se na djecu i odrasle u školama i na fakultetima, uključujući i sve zaposlene u sisemu školstva poput onih koji rade u školskim kantinama. Nedjelo će se kažnjavati maksimalnom kaznom od tri godine zatvora i novčanom kaznom od 45.000 eura. Ako žrtva nasilja zbog toga počini samoubojstvo ili si pokuša oduzeti život, kazna može doseći i 10 godina zatvora te 150.000 eura.

U praksi, osuđena djeca vjerojatno neće masovno završavati u zatvorima već će se organizovati načini da odrade kaznu obavljanjem nekog društveno korisnog rada i edukuju se o posljedicama zlostavljanja. Zakonom će takođe biti povećana sredstva za prevenciju i edukaciju kao i osigurane prilike da se djeca uključe u programe prevencije nasilja. Neki zastupnici su kazali kako će i sâm rizik od odlaska u zatvor te dobivanje kriminalnog dosjea, mnoge odvratiti od zlostavljanja školskih kolega.

Većina zastupnika stranaka centra i desnice podržali su zakon, dok su neki članovi stranaka ljevice zakon kritikovali kao previše strog.

Prethodni članakBez posla u BiH skoro 400.000 osoba
Naredni članakSaobraćajna nezgoda na magistralnom putu Zvornik-Bijeljina