(FOTO) Rekonstrukcija monstruoznog ubistva Vanje (14): Ovo je sve što se zna o jezivom zločinu koji je potresao cijeli Balkan, JEDNO PITANJE VISI U VAZDUHU

Tinejdžerka Vanja (14), koja je nestala 27. novembra na putu do škole, pronađena je mrtva.

Policija je pronašla i tijelo frizera Pančea Žežovskog, koji je, takođe, nestao prije nekoliko dana. Za njihovu otmicu i ubistvo osumnjičeno je pet osoba, među kojima je otac ubijene djevojke Aleksandar. On se sumnjiči da je otmičarima odavao podatke o njenom kretanju, kako bi zajedno iznudili novac od njene majke. Osumnjičeni za likvidaciju Vanje i Žežovskog je biznismen Ljupčo Palevski, koji je nakon zločina pobjegao u Beograd, a potom i u Bugarsku. U moru stravičnih vijesti iz Makedonije, postavlja se jedno ključno pitanje – kako je otac pomogao u otmici svoje kćerke zbog novca?

Slučaj koji je čitav Zapadni Balkan pratio bez daha dobio je tragičan epilog juče, kada su pronađena tijela nestale Vanje i Žižovskog. Gotovo odmah je objavljeno da kreću hapšenja u ovom slučaju, a ubrzo je otkriveno i ko su uhapšeni.

Novinar izvještava sa mjesta ubistva djevojčice Vanje
Zgrada ispred koje je oteta Vanja Gorčevski

U pitanju su Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski. Oni su privedeni na saslušanje i odrežen im je pritvor od 48 časova. Ministar policije Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski rekao je da su oni priznali izvršenje krivičnih djela.

Vanja Đorđevska i ubijeni čovjek u Sjevernoj Makedoniji
FOTO: FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE / YOUTUBE
FOTO: КАНАЛ 5 ТЕЛЕВИЗИЈА/YOUTUBE/DRUŠTVENE MREŽE/MUP SJEVERNA MAKEDONIJA/SHUTTERSTOCK
ubistvo vanje đorđevske

Nit koja njih povezuje je kontroverzni biznismen Ljupčo Palevski, poznat pod nadimkom Palčo.

Otac odavao informacije

Kako je policija saopštila, otac maloljetne Vanje – Aleksandar, sklopio je dogovor sa otmičarima kojima je odavao informacije o navikama i kretanju svoje kćerke. Njegov cilj je bio da iznudi novac od Vanjine majke Zorice, koja je navodno prije izvjesnog vremena prodala stan.

Frizer Panče Žižovski u ovu mračnu priču je upleten jer se pretpostavlja da je dugovao novac nekom od otmičara. U pitanju je cifra od 500 evra, zbog koje su ga, kako se sumnja, ubili, a onda iskoristili njegov auto za otmicu Vanje.

Njena očajna majka je danima dijelila njene fotografije i molila za sve informacije o tada nestaloj tinejdžerki. Između ostalog, rekla je da vjeruje da je oteta i da se nada da će je policija pronaći.

Nestala djevojčica iz Makedonije
FOTO: ZORICA ĐORĐEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Upravo to je, smatra ministar Spasovski, navelo otmičare da ubiju Vanju.

– Ona je oteta iz unutrašnjosti zgrade, vezanih ruku i nogu u vreći za spavanje i ubačena u vozilo marke “citroen”. Odvedena je van Skoplja, nakon čega je ubijena, a auto je zapaljen – objasnio je ministar unutrašnjih poslova Spasovski.

Otmičari su sa njenim ocem planirali da podijele novac od otkupa, ali kada su vidjeli da je majka sve što zna rekla policiji i da se obruč oko njih steže, donijeli su odluku da ubiju Vanju i tako zavaraju trag.

Policija je kao direktnog egzekutora Vanje i Žižovskog označila Palevskog, koji je u bjekstvu.

– Glavni organizator i izvršilac koji je 27. novembra 2023. godine negdje oko 11 časova ubio maloljetnicu iz pištolja u strahu od dokaza do kojih je ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da dođe, izvršio je ovo krivično djelo. Učiniću sve da ovo čudovište privedemo pravdi čim kroči na naše tlo – rekao je Spasovski.

Osumnjičeni pobjegao u Beograd

Palevski je nakon dvostrukog ubistva pobjegao u Beograd, a onda i u Bugarsku. Ove navode potvrdio je i njegov advokat Vasko Stojkov. On je rekao da je odvezao klijenta u Beograd, jer mu je rekao da ima zakazane preglede.

– Zamolio me je da ga odvezem u Beograd jer nije imao vozilo, a nije mogao da ugovori notara da mu prevede vozilo. Ja nisam znao ništa ovome. Znam da je trebalo da ide u Beograd, rekao je da je zakazao preglede. Rekao sam mu da ću ga odvesti. Vratio sam se u Skoplje, on je ostao jer je sutradan trebalo da ide na pregled i rekao je, ako je sve u redu, vratiće se. Ako nije u redu, rekao je da će ići u Istanbul. Kada sam se vratio, policija me je prvo pretresla i pitala, a onda sam im rekao – kaže advokat Stojkov.

Stojkov objašnjava da je imao dobru namjeru da mu pomogne i da se poslije toga osjeća iskorišćenim.

Debeo dosije

Ljupčo Palevski, poznat i kao Palčo, koji je osumnjičen za dvostruko ubistvo frizera Žežovskog (74) i tinejdžerke Vanje (14), ima debeo policijski dosije. U pitanju je čovjek koji ima političku stranku, ranije je po potjernici Hrvatske priveden u Srbiji, a navodno se bavi i građevinarstvom.

Palevski ima desničarsku prorusku stranku u Makedoniji, bavio se građevinarstvom, a bio je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj potjernici Hrvatske. Imao je i svoj podkast.

Ostali osumnjičeni su bili u bliskim odnosima sa Palevskim preko radikalne „Desne stranke“, a na svojim Fejsbuk profilima su dijelili fotografije sa Palevskim.

Oproštaj u Skoplju

Policija je objavila kako će nastaviti da traga za Palevskim, za kim će biti raspisana međunarodna potjernica. U međuvremenu, stanovnici Skoplja opraštaju se od ubijene Vanje.

Veliki broj građana i učenika Osnovne škole „Johan Hajnrih-Pestaloci“ došao je da se upiše u knjigu žalosti koja je otvorena u toj školi povodom smrti 14-godišnje Vanje, prenosi Nova.

– Nastavnici ne znaju kako da riješe ovaj zadatak, Vanja. Oprosti, ne možemo, ne znamo da se pozdravimo… Neka ti je svijetao put u vječnost! Tvoj osmijeh i iskrena duša zauvijek će ostati u našim srcima. Sa neizmjernim bolom i ljubavlju, tvoji učitelji i drugovi iz razreda, najdraža Vanja – piše u poruci nastavnika.

Prethodni članakŠulić: Srpska krupnim koracima grabi naprijed kada je u pitanju turizam
Naredni članak(VIDEO) “Moram li svako veče da plačem” Aleksandra Prijović doživjela emotivni slom pred kraj koncerta zbog publike, nakon ove rečenice PJEVAČICA NIJE MOGLA IZDRŽATI