FORTUNA-MJESTO GDJE SE RAĐAJU PRIJATELJSTVA ZA CIJELI ŽIVOT

Da upornost, ljubav prema sportu i ustrajnost svugdje daju rezultate pokazuje primjer Univerzalne škole sporta Fortuna Mostar koja je za pet godina izrasla u jednu od tri najbolje škole fudbala za mlade u Mostaru. Put nije bio ni lagan, ni jednostavan, priča nam osnivač i vlasnik UŠS Fortuna Elvis Ćorić.

-Uvijek mi je, dok sam se bavio fudbalom, bila želja da svoje znanje i ljubav prema sportu prenesem na mlade. Da pokušam, koliko je u mojoj moći skloniti djecu sa ulice i usaditi im ljubav prema fudbalu i sportu uopšte, započinje priču Ćorić.

OD TRENINGA SA 20 DJECE IZRASLI U JEDNU OD NAJBOLJIH ŠKOLA SPORTA U MOSTARU

Prije pet godina riješio je krenuti sa školom sporta i niti jednom nije zažalio zbog toga.

-Krenuli smo sa treningom na kome je bilo oko 20 djece i nismo znali hoćemo li moći ustrajati. Svake godine bilo je više djece i raduje me da smo uspjeli izgraditi jednu snažnu ekipu koja će, siguran sam trajati, priča Ćorić.

Danas Fortuna broji oko 150 članova u razdoblju od 5 do 12 godina, a planovi su da se još šire i napreduju.

Ono na što su ponosni, kako navodi, jeste da se djecom bave profesionalni treneri koji imaju UEFA B i profi licence, magistri i doktori sporta.

-Fortuna je sada među tri škole po broju članova, a prema mnogima i među tri najbolje škole fudbala za djecu, kaže Ćorić naglašavajući da su im napredak djece i rezultati važni, ali da najviše ulažu u socijalizaciju i druženju djece.

Da su možda i najuspješniji upravo na tome polju govore brojna prijateljstva koja su sklopljena upravo u Fortuni. Skoro svakoga vikenda djeca koja zajedno treniraju idu na druženja, slave zajedno rođendane i vjerske praznike, a česta su i brojna putovanja koja za njih imaju najveći značaj.

BROJNA PUTOVANJA

Osim turnira u kantonu, putuju i na brojne turnire u državi i regiji odakle, a pokušavaju djecu voditi i na turnire u Evropi.

Ako je suditi po utiscima djece osim medalja,  u Mostar se donose i vrijedna životna iskustva.

Pored djece Fortuna je okupila oko sebe i brojne roditelje, a neki od njih su postali, upravo na treninzima prijatelji. Tako se tradicionalno održava termin za roditelje.

NOVI TEREN

Voditelji Fortune za svoj veliki uspjeh smatraju i to što su u izrazito teškim finansijskim okolnostima uspjeli napraviti svoj teren sa umjetnom travom na kome Fortuna trenira tokom ljeta, dok zimske mjesece provode u dvoranama OŠ Gnojnice, Zalik i dvorani Arena.

– Cilj nam je da se taj prostor pokrije i napravi prava dvorana u kojoj ćemo moći trenirati cijele godine jer u radu nam najviše problem predstavlja naći odgovarajući termin za treninge u nekoj od dvorana, priča Ćorić dodajući da bi Mostar konačno trebao dobiti gradsku sportsku dvoranu u kojoj bi sve škole sporta mogle trenirati i usavršavati se.

Osim dvorane, Fortuna u planu ima i širenje svoga programa, odnosno unaprjeđenje omladinske škole sa starijom djecom i uvođenje termina za predpionire, pionire i juniore.

Ćorić ipak naglašava da će im za sve planove koji imaju biti potrebna podrška i gradskih vlasti i Sportskog saveza, te se nada da će nova gradska vlast povesti više računa o mladima i unaprjeđenju sporta.

Fortuna je organizator turnira Fortuna sumer kup, a ove godine su organizovali i zimski turnir pod nazivom Fortuna Arena kup koji je održan u dvorani Arena i na kome je učešće uzeo veliki broj ekipa iz BiH i regije.

Trener Amel Jazvin za koga kažu da vodi računa o svemu, ponajviše o tome da niti u jednom trenutku nema opuštanja u radu, kaže da bilo kakav rad treba da bude zasnovan na naučnim principima i da se i on i ostali treneri toga drže od osnivanja škole.

-Svi smo mi tu profesori ili magistri sporta ili UEFA licencirani treneri  i bilo kakav rad sa mlađim uzrastima treba da se zasniva na tome. Kroz svoj rad u pet godina djeci pokušavamo prenijeti ta znanja, priča Jazvin.

Smatra da je prednost Fortune nad ostalim školama sporta ta što imaju kvalitetan trenerski kadar i strast prema poslu koji rade.

-Naš rad je prepoznalo preko 150 roditelja i to je veliko priznanje, smatra Jazvin.

Pričajući o petogodišnjem putu škole kaže da su ostvarili sve zacrtane ciljeve i da sada idu u nove pobjede.

-Krenuli smo sa 20 dječaka i rasli smo iz godine u godinu i došli do 150 članova. Imamo plan da se proširimo na dvije uzrasne kategorije predpionira i pionira, odnosno U-13 i U-15 kategoriju i na tome ćemo raditi, zaključuje Jazvin dodajući da se nada da će Fortuna uskoro dobiti i svoju dvoranu koja će dodatno unaprijediti njihov rad.

Pored Ćorića i Jazvina školu sporta vode i treneri Mustafa Kodro i Rijad Zilić.