Formirano jedinstveno tržište rada “Otvorenog Balkana”

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Јovanović izjavio je da će ubuduće svaki građanin Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije koji se registruje na portalu elektronske uprave svoje zemlje, moći da postane i građanin “Otvorenog Balkana”, odnosno da radi u bilo kojoj od tih zemalja bez boravišne ili radne dozvole.

Јovanović je naveo da je protokolima, koji su potpisani juče u Skoplju u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, završen administrativni dio formiranja jedinstvenog tržišta rada u tri zemlje članice inicijative.

– To znači da će praktično radnici iz Albanije ili Sjeverne Makedonije moći da dođu u Srbiju da rade bez ikakvih administrativnih i bilo kakvih drugih prepreka ili za te građane ili za njihove poslodavce i da će moći slobodno da rade u Srbiji bez potrebe da imaju boravišnu dozvolu, da imaju neke radne dozvole. Naravno, isto važi i za državljane Srbije ako odu u Albaniju ili Sjevernu Makedoniju – rekao je Јovanović za RTS.

Građani ove tri zemlje mogu da konkurišu na tržištu rada preko svih nacionalnih portala elektronske uprave.

– Svako ko ima nalog na portalu elektronske uprave, moći će istovremeno da postane i građanin “Otvorenog Balkana” i da dobije svoj `open Balkan` identifikacioni broj i odmah da aplicira za slobodan pristup tržištu rada. Dobiće jedinstvenu potvrdu sa kju-ar /QR/ kodom, sa kojom će moći da ode kod svog poslodavca – objasnio je Јovanović.

Podsjećajući da je prelazak granica između ove tri zemlje odavno omogućen samo sa ličnom kartom, Јovanović je ocijenio da će sve to zajedno pomoći u daljem razvoju srpske privrede i bržoj fluktuaciji radne snage, što je bitno i u kontekstu specijalizovane izložbe koja će se održati u Beogradu “Ekspo 2027”.

Јovanović je naveo da će postojati uvid u sva slobodna radna mjesta u tri države, kao i da su nacionalne službe za zapošljavanje sastavni dio tog sistema.

On je dodao da drugi protokol koji je juče potpisan omogućuje da se sa nalogom na e-upravi jedne zemlje mogu koristiti elektronske usluge na portalima drugih zemalja.

Prethodni članakNe može mu niko ništa: Đoković u polufinalu AO
Naredni članakCvijanović: Nadamo se da OHR i pojedine ambasade neće pokvariti domaći dogovor