Formiranje vlasti u HNK se privodi kraju – U vlasti HDZ BiH, SDA i SDP

Novu Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, prema trenutno dostupnim informacijama, činiće HDZ, SDA i SDP.

Prema informacijama iz pregovaračkih krugova postignut je sporazum između SDA i SDP-a, a trebao bih biti finaliziran do kraja ove sedmice.

Kako  je medijima potvrđeno, SDA i SDP su dogovorili raspodjelu resora u omjeru tri naprema dva. Tako će SDA zadržati obrazovanje, finansije i pravosuđe, a SDP-u će pripasti privreda te resor trgovine i turizma. Šesti resor će biti zajednički, a to je građenje i prostorno uređenje.

S druge strane, HDZ BiH će zadržati premijersku poziciju i pet dosadašnjih ministarstava. To su MUP, zdravstvo, saobraćaj, poljoprivreda i vodoprivreda te Ministarstvo za pitanja boraca.

Mandat za sastav nove vlade dobila je Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO i kćerka bivšeg čelnika KO HDZ-a BiH i uglednog biznismena Rafaela Gagre.

Već se uveliko nagađaju i imena budućih ministara, a ono što je sigurno, većina trenutnih ministara ispala je iz igre za buduće pozicije.

U Skupštini HNK HDZ ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, DF i HRS po dva te NES i NiP po jednog. Za podršku novoj vladi neophodna je dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 zastupnika, a HDZ BiH, SDA i SDP zajedno imaju 21 ruku.

Prethodni članakTamindžija: HET nastavlja realizaciju projekata, uskoro izgradnja šetališta prema Tvrdošu
Naredni članakPolicijska akcija u Banjaluci, SIPA uhapsila pet osoba