Federalna Vlada konačno kreće u rekonstrukciju Staklene banke

Vlada Federacija je objavila javnu nabavku usluga izrade idejnog rješenja sanacije, rekonstrukcije, redizajna fasade i adaptacije objekta poslovne zgrade Staklena banka u Mostaru.

Zgradu, koju je kupila još 2017. godine Vlada FBiH namjerava iskorisititi za smještaj ministarstava i tako ostvariti uštede budući da su trenutno ministarstva raštrkana na više lokacija u Mostaru.

Vlada će autorska rješenja za zgradu Staklene banke primati do 10. novembra 2021. godine, a najbolja tri, koja će i otkupiti, nagradit će novčanim nagradama od 22.000 KM za prvongrađeno rješenje, 8.000 KM za drugo i 5.000 KM za treće (bez PDV-a).

Vlada je još ranije u budžetu izdvojila 13 miliona KM za rekonstrukciju ruševnog objekta Staklene banke. U decembru 2019. godine platila je usluge arhitektonskog i geodetskog snimanja postojećeg stanja zgrade, te provela nabavku ispititivanja konstrukcija i izrade elaborata o stanju konstrukcija objekta sa prijedlogom mjera sanacije.

Vlada FBiH Staklenu banku je kupila od Privredne banke d.d. Mostar u likvidaciji za gotovo šest miliona KM. Prema ranijim pretpostavkama preseljenjem institucija i ministarstva koje su sada raštrkana po Mostaru pod jedan krov uštedjelo bi oko 750.000 KM godišnje.  Bljesak.info

Prethodni članakUhapšen jer je prijetio konobarici i nasrnuo na policajca
Naredni članakUhapšen Edin Vranj jer ga terete za ratne zločine