Federacija zakucava posljednji ekser u sanduk pravde za Srbe

Federalna Vlada je poslednjim izmjenama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u Federaciji zakucala posljednji ekser u sanduk pravde za Srbe u Federaciji BiH, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.
Navodi se da će stotine, vjerovatno i hiljade Srba definitivno izgubiti svaku nadu da može doći do svojih stanova u Federaciji BiH.
”Nosioci stanarskog prava na vojnim stanovima i njihovi potomci definitivno se dovode u situaciju da neće dobiti ni povrat stana ni naknadu.
Jedan manji dio Srba dobija pravo novčane naknade za stan, po cijeni po metru kvadratnom 1000KM, s umanjenjem od 1% godišnje.
S obzirom da je od početka rata prošlo 30 godina, naknadu za stan će smanjiti za 30%, i time kvadrat stana će Srbinu platiti 700 KM. Realna tržišna vrijednost stanova u Sarajevu je preko 2500KM. Federacija zakucava poslednji ekser u sanduk pravde za Srbe”,
saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

 

Prijedlogom izmjena ovog zakona predviđeno da se nosiocu prava koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a napustio je stan u FBiH i nakon toga iz istog stambenog ili novoosnovanih stambenih fondova oružanih snaga država nastalih iz bivše SFRJ stekao novo stanarsko pravo, raskida ugovor o otkupu stana u FBiH, te nema prava na njegov povrat, niti na upis prava vlasništva.

Nosilac prava koji je zaključio pravno obavezujući kupoprodajni ugovor iz člana 39 stav 1 Zakona, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorija BiH i nije stekao novo stanarsko ili tome odgovarajuće, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.

Prethodni članakDVIJE OSOBE POVRIJEĐENE U SILOVITOM SUDARU U MOSTARU
Naredni članakNakon gašenja giganta i obećanja Vlade FBiH: Brojni radnici “Aluminija” ni na nebu ni na zemlji