Farmaceutske kompanije rade na prilagođavanju vakcina novoj varijanti koronavirusa

Veći broj farmaceutskih kompanija objavio je da radi na prilagođavanju vakcina novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa. Varijanta omikron koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila “varijantom koja brine”, stigla je u Belgiju nakon što je otkrivena u Južnoj Africi. WHO je upozorio da preliminarni dokazi sugerišu da varijanta ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih varijanti.

Novi val

Brojne farmaceutske kompanije objavile su da rade na prilagodbi svojih vakcina u svjetlu pojave omikrona. Britanski ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da postoji “ogromna zabrinutost u svijetu” zbog nove varijante te su uvedene zabrane letova iz Južne Afrike, Bocvane, Lesota, Eswatinija, Zimbabvea i Namibije kako bi se ograničilo njeno širenje. Javid je zastupnicima rekao da postoji zabrinutost da bi varijanta mogla biti brže prenosiva, zbog čega bi postojeće vakine bile manje učinkovite.

Britanska vlada suočila se s pozivima da učini nove iskorake kako bi spriječila val nove varijante koja može stići u Britaniju dok je epidemijski val izazvan delta varijantom u toku.

Profesor Džon Edmunds (John), koji savjetuje vladu kao dio Naučno-savjetodavne skupine za hitne slučajeve (Sage), upozorio je da bi preklapanje varijanti moglo stvoriti “vrlo, vrlo, vrlo tešku situaciju”.

EU, SAD i Kanada slijedili su potez Britanije u uvođenju ograničenja putovanja posjetiocima

 

iz Južne Afrike prije nego što je WHO dodao varijantu B.1.1.529 najvišoj kategoriji opasnosti.

Povećana zabrinutost

Stručnjaci WHO-a rekli su da postoje prvi dokazi koji ukazuju na to da omikron ima “povećan rizik za ponovne infekcije”, a njegovo brzo širenje u Južnoj Africi sugerira da ima snažan potencijal rast.

Farmaceutska kompanija Novavax je objavila da je već pokrenula razvoj novog rekombiniranog šiljka proteina koji se temelji na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će biti spreman za početak testiranja i proizvodnju u sljedećih nekoliko sedmica.

Moderna je objavila: „Od početka 2021., Moderna je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti koje izazivaju zabrinutost. Ova strategija uključuje tri razine odgovora ako se trenutno odobrena doza od 50 (mikrograma) booster doze mRNA-1273 pokaže nedostatnom za jačanje slabijeg imuniteta protiv varijante omikron“.

Pfizer i BioNTech objavili su da u slučaju varijante koja bi mogla izmaknuti djelovanju vakoina, kompanija očekuje da će moći razviti i proizvesti prilagođenu vakcinu protiv te varijante u otprilike 100 dana, ovisno o zakonskom odobrenju.

U Velikoj Britaniji nije otkriven nijedan slučaj nove varijante, ali njegov dolazak u Belgiju, nakon što je pronađen u Bocvani, Hong Kongu i Izraelu, povećao je zabrinutost.

Crvena lista

Marc Van Ranst, virolog s Rega instituta u Belgiji, rekao je da je varijanta potvrđena kod putnika koji se vratio iz Egipta 11. novembra, a prve simptome imao je tek 11 dana kasnije.

Šest afričkih zemalja dodano je na crvenu listu za putovanja u Britaniju u četvrtak navečer, a putnici koji stignu u Britaniju iz tih zemalja od 4 ujutro u nedjelju morat će rezervirati i platiti karantenu u hotelima koje je odobrila vlada u trajanju od 10 dana.

Britanska vlada pozvala je sve koji su nedavno stigli iz tih zemalja da se testiraju. Javid je rekao da su u toku rasprave o mogućnosti dodavanja novih zemalja na crvenu listu, rekavši parlamentu da vlada “neće oklijevati poduzeti mjere ako budu potrebne”.

Prethodni članakPucnjava u tržnom centru u Americi (VIDEO)
Naredni članakDržavno tužilaštvo upalo u Juventus: Pod posebnom istragom transfer Pjanića