Evrovizijski skandal trese Sloveniju, počela istraga (VIDEO)

Sloveniju trese evrovizijski skandal.

Glavni urednik tamošnjeg takmičenja Vanja Vardjan, koji je ujedno i urednik zabavnog programa državne televizije, dao je ostavku jer je počela istraga oko pravilnosti takmičenja i odabira slovenačke pjesme za Eurosong. Direktorica Ksenija Horvat njegovu je ostavku prihvatila.

Iako su Slovenci najavljivali takmičenje, nije ga bilo nego je umjesto toga stručni žiri odabrao Saru Briški Cirman – Raiven da predstavlja Sloveniju na Eurosongu. No tu se dogodilo nešto sumnjivo. Ovogodišnji izbor je, naime, pod povećalom Komisije za sprečavanje korupcije (KPK). Razlog su optužbe o navodnim nepravilnostima pri provedbi javnog konkursa.

KPK se bavi slučajem, potvrdili su za N1, ali detalje, što bi moglo biti sporno, nisu otkrili.

“Ne možemo unaprijed zauzeti stajalište o slučaju, jer ćemo detaljno pregledati prijavu s obzirom na sve sumnje kršenja “, objasnili su za N1 i dodali da će provjeriti sve sumnje kršenja zakona o integritetu i sprečavanju korupcije.

Kako pišu slovenački mediji, ovo bi mogao postati ozbiljan skandal.

Navodno se izbor pjesme za Eurosong nije odvijao kako je bilo najavljeno. Međunarodni žiri, koji je najavljen kao tijelo koje će odabrati pjesmu, u izbor se uključio tek na kraju, a slovenačka javnost nikad nije vidjela ni čula ostale pjesme koje su se prijavile na takmičenje iako je objavljeno koliko su bodova dobile od članova žirija.

Prethodni članakPrijem za turističke radnike: U 2024. sa novim sadržajima, na proljeće vinski festival
Naredni članakTukao dijete motkom, kablom i štapom