Evropska komisija ugovorila sa firmom CureVac kupovinu 405 miliona doza vakcina

Evropska komisija ugovorila je kupovinu do 405 miliona doza potencijalne vakcine protiv bolesti Covid-19 sa njemačkom kompanijom CureVac, objavila je na Twitteru predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen).

– Drago mi je što najavljujem novi sporazum o kupovini do 405 miliona doza vakcina proizvedenih od strane evropske kompanije CureVac – napisala je Der Lejen.

Ugovor će biti odobren danas, a to će biti peta kompanija sa kojom je Komisija sklopila ugovor o vakcinama.

Evropska komisija do sada je potpisala ugovore o nabavci vakcina i sa farmaceutskim kompanijama „Pfizer“, „AstraZeneca“, „Sanofi“ i „Johnson & Johnson“.

– Ne znamo koja će vakcina na kraju biti sigurna i efikasna. Evropska agencija za lijekove će ih odobriti tek nakon temeljne procjene, a potreban nam je širok spektar vakcina zasnovan na različitim tehnologijama – kaže Der Lejen.

Istakla je da će svaka zemlja članica EU dobiti vakcine istovremeno posredstvom Strategije EK za vakcinaciju.  U Evropskoj agenciji za lijekove očekuju da će do kraja decembra dati prvo “zeleno svjetlo” za upotrebu vakcine protiv COVID-19 na teritoriji EU-a. 

– Distribucija bi mogla početi već u januaru – navode u Agenciji.